CORESPONDENȚĂ DE LA LONDRA | Britanicii aduc un omagiu Reginei Elisabeta a II-a: Au așternut un covor de flori în Green Park, lângă Palatul Buckingham

12 septembrie 2022, 17:37

Green Park, o zonă verde în care oamenii veneau în mod obișnuit să alerge și să meargă cu bicicleta, s-a transformat în ultimele zile în loc de pelerinaj. E locul pe care l-a ales familia regală pentru cei care vor să îi aducă un ultim omagiu Reginei.

“Regina păstra ţara unită, avea o funcţie apolitică, îi reprezenta pe toţi cetăţenii şi toţi ne îndreptam privirea spre ea când se producea vreo criză politică”.

Când ajungi în Green Park și vezi marea de flori care s-a revărsat aici îți dai seama că Regina Elisabeta nu e doar monarhul și mama pe care a pierdut-o Charles, sau bunica lui William, ci o bunică a națiunii. Toți britanicii care vin spun că vin că au pierdut pe cineva drag, ca un membru al familiei.

În pauza de masă, când britanicii au putut pleca de la serviciu, aleile parcului de lângă Palatul Buckingham au devenit neîncăpătoare.

“(Ce i-aţi povestit fetiţei despre Regină?) Ca mamă, dar şi ca învăţătoare, m-a şocat impactul pe care l-a avut asupra copiilor noştri, mai ales că tocmai am avut Jubileul, toţi sărbătoream deja ţara şi rolul Reginei, deci a trebuit să vorbim despre asta, deşi are doar trei ani”.

Oamenii au stat la coadă să depună flori pentru Regina care i-a slujit șapte decenii.

“Nu pot să cred că sunt atâtea flori şi unde au fost depuse, e emoţionant. (Ce ştii tu despre Regină?) A murit şi acum trebuie să o pună într-o cutie şi apoi într-o maşină neagră. Şi acum avem un rege, nu-i aşa? Da. Un rege”.

În tot acest timp, la câteva sute de metri distanță, în reședința oficială a familiei regale, tradițiile vechi de sute de ani au fost reluate, acum, în cinstea noului monarh.

Viața la Palatul Buckingham merge înainte, ceremonia de schimbare a gărzilor se desfășoară în mod obișnuit și e un mic prilej de bucurie pentru localnici și turiști, în condițiile în care, după moartea Reginei, Londra a fost cuprinsă de un val de tristețe. Singura diferență e că acum nu trec gărzile Reginei, ca în ultimii 70 de ani, ci gărzile Regelui.

Începând de joi, cei care vor să își ia adio de la Regină vor putea merge la Catedrala Westminster, unde va fi depus sicriul. Publicul va avea acces până duminică în lăcașul de cult.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite