COOLTURA

Coregraful francez Jérôme Bel a adus "Gala" la Teatrul Odeon. Spectacolul reunește dansatori amatori și din diferite categorii sociale

Dacă nu e niciun secret, nu e nici magie. Sub semnul interdicţiei de a prelua imagini, asistenţii coregrafului francez Jérôme Bel au recreat la Teatrul Odeon spectacolul "Gala", una dintre creaţiile care au schimbat percepţia publicului asupra dansului contemporan. Distribuţia reuneşte actori, balerini, dansatori profesionişti, dar şi oameni obişnuiţi - copii, adolescenţi, persoane în vârstă sau cu handicap.

22 Decembrie 2017, 18:30 (actualizat 22 Decembrie 2017, 18:47) | Mihaela Carpea |
COOLTURA Gala, o sărbătoare a dansului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Spectacolul lui Jérôme Bel reunește dansatori din grupuri sociale diferite.

Dintr-o  piruetă se naște frumusețea întregului spectacol.

Cédric Andrieux, asistent pentru recrearea spectacolului: "Pirueta nu este niciodată perfectă. Dar nu căutăm perfecțiunea. Nici Baryshnikov nu face o piruetă perfectă. Este un element atât de greu, atât de virtuos, încât perfecțiunea nu e niciodată acolo, nu e atinsă niciodată."

Din 20 de dansatori care urcă pe scenă, doar 6 sunt profesioniști. Strălucesc cei fără o privire excesiv de stilizată, de filtrată, asupra propriilor mișcări.

Pentru amatori, nu există lecții de predat, iar ei nu învață. "Ei sunt exact ceea ce sunt", spune  Chiara Gallerani, asistent pentru recrearea spectacolului.

Convinși că acest spectacol este o experiență singulară, specifică fiecărui oraș, asistenții lui Jerome Bel au insistat să nu preluăm imagini de pe scenă.

Reprezentația de la București face parte din programul internațional France Danse Orient Express 2017.

Jérôme Bel este un filosof, un copil teribil al coregrafiei, care folosește non-dansatori și, uneori, non-dansul.

Organizatorii unui festival irlandez au fost chiar dați în judecată de un spectator nemulțumit că o reprezentație semnată Bel nu ar fi conținut dans. Coregraful francez a conceput o lucrare biografică pentru o balerină care și-a petrecut întreaga carieră la Opera din Paris. Cu câteva zile înainte să se retragă din activitate, ea a avut momentul de glorie în centrul scenei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 9°C 13°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 8°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI