Coreea de Sud propune discuții Phenianului. Liderul nord-coreean a anunțat o posibilă participare a țării sale la Jocurile Olimpice

2 ianuarie 2018, 10:53

„Sperăm că Sudul şi Nordul se vor putea aşeza faţă în faţă pentru a discuta despre participarea Coreei de Nord la jocurile de la Pyeongchang, precum şi alte chestiuni de interes reciproc pentru ameliorarea relaţiilor intercoreene”, a declarat ministrul sud-coreean al Unificării, Cho Myoung-Gyon, într-o conferinţă de presă.

Acesta a propus, potrivit agenţiei Yonhap, citată de Agerpres,  ca întâlnirea celor două Corei să aibă loc marţea viitoare în satul armistiţiului, Panmunjom, din zona de frontieră demilitarizată dintre cele două ţări.

Coreea de Nord ar putea trimite o delegaţie în Coreea de Sud pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2018, a declarat luni liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, într-o primă indicaţie că Phenianul ar putea participa la această competiţie sportivă.

„Suntem dispuşi să luăm măsurile necesare” pentru „a trimite delegaţia noastră” la JO de la Pyeongchang, a afirmat Kim Jong-Un, în mesajul său de Anul Nou adresat poporului nord-coreean, preluat de AFP.

Autorităţile sud-coreene şi organizatorii JO de la Pyeongchang le prezintă ca fiind „Jocurile Olimpice ale Păcii”. Acestea se vor desfăşura între 9 şi 25 februarie, iar Jocurile Paralimpice urmează să înceapă la 9 martie.

Participarea Phenianului la evenimente sportive depinde în mare măsură de evoluţia situaţiei politice şi militare din Peninsula Coreeană.

În mesajul său de Anul Nou, Kim Jong-Un s-a pronunţat pentru ameliorarea relaţiilor dintre cele două Corei. „Trebuie să îmbunătăţim relaţiile Nord-Sud, care sunt îngheţate, şi să facem din acest an un punct de cotitură în istoria naţională” coreeană, a declarat el.

Tensiunea din peninsulă a crescut semnificativ în ultimele luni, odată cu accelerarea programelor nuclear şi balistic ale Coreii de Nord şi cu schimburile de ameninţări şi invective între Kim Jong-Un şi preşedintele american, Donald Trump.

Doi sportivi nord-coreeni – o pereche de patinatori – s-au calificat pentru JO de la Pyeongchang.

Coreea de Nord se află la numai 80 de kilometri de Pyeongchang, de cealaltă parte a graniţei puternic militarizate.

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, şi-a exprimat speranţa că JO vor face să scadă aceste tensiuni. El a propus în acest scop amânarea după Jocurile Olimpice a exerciţiilor militare anuale comune cu Statele Unite, principalul aliat al Seulului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite