Coreea de Sud lansează vineri prima reţea 5G cu acoperire naţională

Tehnologia 5G
Tehnologia 5G
3 aprilie 2019, 15:29

Ţara asiatică, ce dispune deja de una din cele mai ridicat rate de penetrare din lume pentru smartphone, speră că tehnologia 5G va stimula inovaţia în sectoare precum oraşele conectate şi automobilele autonome, relansându-i astfel economia. Această tehnologie promite viteze de transmisie a datelor de 20 de ori mai rapide decât cea a reţelelor 4G-LTE (Long Term Evolution), permiţând de exemplu descărcarea unui întreg film în mai puţin de o secundă.

Coreea de Sud mizează pe cei trei operatori naţionali pentru a lansa reţelele 5G: SK Telecom, KT şi LG UPlus.

SK Telecom, operator care numără 27 milioane de utilizatori, intenţionează să dobândească aproximativ un milion de clienţi 5G până la finele anului. Concurentul său mai mic, KT Corp, ar urma să lanseze oferte care să cuprindă un transfer nelimitat de date şi plăţi eşalonate pe patru ani pentru achiziţionarea de smartphone 5G.

În paralel, vineri, grupul sud-coreean Samsung Electronics ar urma să lanseze pe piaţă smartphone-ul 5G Galaxy S10, primul smartphone din lume care funcţionează cu această tehnologie. Rivalul LG Electronics intenţionează să lanseze şi el un smartphone 5G denumit V50 peste aproximativ două săptămâni.

Deocamdată nicio reţea de telefonie mobilă din lume nu oferă un acces naţional la serviciile 5G. Operatorul american Verizon intenţionează să lanseze săptămâna următoare serviciile 5G însă doar pentru oraşele Chicago şi Minneapolis. Japonia intenţionează şi ea să adopte parţial tehnologia 5G în acest an urmând ca un serviciu cu acoperire naţională să coincidă cu Jocurile Olimpice din 2020.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că tehnologia 5G nu va fi adoptată rapid având în vedere costul ridicat al aparatelor. De exemplu, noul Galaxy va costa 1,39 milioane woni (1.090 euro), în condiţiile în care în prezent se poate achiziţiona un smartphone 4G pentru mai puţin de 270 euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite