Coreea de Sud îl convoacă pe ambasadorul Chinei, acuzat de critici la adresa Seulului

Coreea de Sud justiție
Coreea de Sud justiție
9 iunie 2023, 15:40

„În vreme ce SUA exercită o presiune totală asupra Chinei, unii pariază că SUA vor câştiga şi China va pierde, dar este clar un pariu greşit”, a declarat Xing presei joi, pe marginea unei întâlniri cu liderul opoziţiei sud-coreene, Lee Jae-myung.

„Ceea ce pot spune cu certitudine este că cei care pariază împotriva Chinei vor regreta în viitor”, a mai spus el, adăugând că cei care sunt sceptici faţă de Beijing „nu înţeleg cursul istoriei”.

Prim-viceministrul de Externe sud-coreean, Chang Ho-jin, a reacţionat imediat, considerând că este „intolerabil să critici politica ţării gazdă pe baza unor fapte inexacte”.

El a considerat că aceste remarci constituie un „act de ingerinţă”, a declarat ministerul său într-un comunicat de presă.

În timpul întâlnirii cu ambasadorul chinez, el „şi-a exprimat regretul profund faţă de nerespectarea protocolului diplomatic şi comportamentul absurd şi provocator”, potrivit comunicatului.

Incidentul urmează unei dispute diplomatice între Seul şi Beijing izbucnite în aprilie, când preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat într-un interviu că tensiunile asupra Taiwanului se datorează „încercărilor de a schimba statu-quo-ul prin forţă”.

Aceste remarci au dat naştere unui schimb intens de replici între cele două capitale, Beijingul depunând un protest, iar Seulul denunţând o „lipsă gravă de curtoazie diplomatică”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite