Coreea de Sud avertizează că numărul morților din cauza foametei pare să fie în creștere în multe dintre regiunile din Nord

Coreea de Sud avertizează că numărul morților din cauza foametei pare să fie în creștere în multe dintre regiunile din Nord
Coreea de Sud avertizează că numărul morților din cauza foametei pare să fie în creștere în multe dintre regiunile din Nord
22 februarie 2023, 08:40

În ultimii ani, Coreea de Nord a suferit penurii de alimente, cauzate de dezastre naturale, de sancțiunile internaționale menite să limiteze programele nucleare și de rachete, precum și de o reducere drastică a comerțului cu China din cauza închiderii granițelor și a blocajelor impuse de Covid-19.

Într-un editorial de miercuri, Rodong Sinmun a îndemnat la autosuficiență economică și a atras atenția asupra faptului că nu trebuie să primească ajutor economic din partea „imperialiștilor” care folosesc ajutorul ca pe o „capcană pentru a jefui și subjuga” țările beneficiare și pentru a interveni în politica internă a acestora.

„Este o greșeală să încerci să stimulezi economia acceptând și mâncând această bomboană otrăvită”, se arată în comentariul din ziarul Partidului Muncitorilor.

Majoritatea agențiilor ONU și a grupurilor de ajutorare occidentale au părăsit Coreea de Nord, China rămânând una dintre puținele surse de asistență alimentară externă.

Ministerul sud-coreean al Unificării, care se ocupă de afacerile intercoreene, a declarat marți că se pare că a existat o creștere recentă a numărului de decese cauzate de foamete în unele provincii nord-coreene.

„Producția de alimente a scăzut față de anul trecut și există posibilitatea existenței unor probleme de distribuție din cauza unei schimbări în politica lor de aprovizionare și distribuție a alimentelor”, a declarat un oficial al ministerului pentru reporteri.

În decembrie, agenția de dezvoltare rurală din Coreea de Sud a estimat că producția agricolă a Nordului a scăzut cu 3,8% față de 2021, amintind de ploile abundente din vară și de alte condiții meteorologice.

Disponibilitatea alimentelor este, după o măsurătoare, la cel mai scăzut nivel de la foametea din Coreea de Nord din anii 1990, potrivit analizei 38North.org. Se estimează că sute de mii de oameni au murit în această perioadă.

Ministrul sudist al unificării, Kwon Young-se, a declarat că Pyongyang a cerut Agenției ONU pentru alimente, Programul Alimentar Mondial, să ofere sprijin, dar nu a existat niciun progres din cauza dezacordurilor privind problemele de monitorizare. Agenția nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

În 2022, Programul Alimentar Mondial a estimat că 10,7 milioane de persoane – sau mai mult de 40% din populația Coreei de Nord – erau subnutrite și aveau nevoie de asistență umanitară. Experții spun că acest număr a crescut probabil în ultimul an, în condițiile în care dezastrele climatice precum seceta, inundațiile, taifunurile și valurile de căldură au redus producția agricolă.

Închiderea granițelor și decizia de a închide Coreea de Nord în urma pandemiei Covid-19 ar fi afectat, de asemenea, securitatea alimentară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite