Coreea de Nord va organiza o reuniune cheie pentru a-şi evalua politicile economice, la începutul lunii iunie

Coreea de Nord
Coreea de Nord
29 mai 2023, 08:46

Această ţară, înarmată nuclear şi supusă sancţiunilor internaţionale din cauza programelor sale de arme interzise, este de mult timp criticată pentru că investeşte în dezvoltarea sa militară în detrimentul nevoilor populaţiei.

Viitoarea reuniune va evalua modul în care programele economice naţionale au fost implementate în primul semestru al anului 2023, a transmis agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Vor fi discutate şi „probleme politice de mare importanţă pentru dezvoltarea revoluţiei noastre”, a adăugat KCNA, fără a oferi detalii suplimentare.

Coreea de Nord este supusă de la începutul anului 2020 unei blocade rigide autoimpuse pentru a stopa pandemia de COVID-19 şi a reluat doar unele schimburi comerciale cu China anul trecut.

Partidul Muncitoresc a organizat o reuniune la nivel înalt în februarie pentru a aborda în mod specific penuria de alimente şi problemele agricole.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un le-a cerut atunci oficialilor să se asigure că ţintele privind producţia de cereale sunt îndeplinite „fără greş”.

Ţara, a cărei economie şi agricultură se află în colaps după decenii de gestionare dezastruoasă şi resurse dedicate programului nuclear, a trecut printr-o foamete mortală în a doua jumătate a anilor 1990.

Sute de mii de oameni au murit, în timp ce unele estimări plasează numărul victimelor la milioane.

În ciuda situaţiei sale economice dificile, Phenianul a efectuat o serie record de teste de armament în acest an, inclusiv cu prima sa rachetă balistică cu combustibil solid, un progres tehnologic major.

Tokyo a anunţat luni că a fost informat de Phenian cu privire la o lansare de satelit în următoarele săptămâni, un proiect despre care guvernul japonez a spus însă că ar urma să implice o lansare de rachetă balistică.

Nu s-a specificat ce tip de satelit va fi lansat.

În aprilie anul trecut, Coreea de Nord a susţinut că a finalizat construcţia primului său satelit spion, iar Kim a dat undă verde pentru lansarea sa.

Phenianul a subliniat că armele sale sunt menite apărării împotriva a ceea ce consideră a fi agresiune din partea Statelor Unite şi a Coreei de Sud, deoarece cei doi aliaţi şi-au consolidat cooperarea militară, în special prin exerciţii comune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite