Coreea de Nord anunță că suspendă toate testele nucleare și balistice. Reacții internaționale

21 aprilie 2018, 05:44

„Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale”, a transmis KCNA.

Decizia de îngheţare a programului de înarmare nucleară şi cu rachete a fost luată la o şedinţă plenară a Partidului Muncitorilor, cu o săptămână înainte de întâlnirea lui Kim cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

După acest eveniment, urmează o întâlnire a liderului nord-coreean cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, la sfârşitul lui mai sau la începutul lui iunie.

Kim a afirmat că „în faza actuală, când naţiunea noastră s-a ridicat la statutul de centru de putere politică şi militară, concentrarea asupra construcţiei economiei bazate pe socialism este linia strategică a partidului”.

KCNA a mai subliniat că „Nordul nu îşi va folosi armele nucleare atâta vreme cât nu există ameninţări nucleare sau provocări la adresa sa. De asemenea, se angajează să nu transfere în niciun caz altora armele şi tehnologia sa nucleară”. Phenianul consideră că nu mai are nevoie de teste pentru că a încheiat dezvoltarea armamentului atomic.

Agenția oficială din Coreea de Nord a precizat şi că va fi închis un poligon nuclear din nordul ţării „pentru a garanta transparenţa suspendării testelor nucleare”.

Toate cele 6 teste nucleare nord coreene au fost efectuate în poligonul Punggye-ri din provincia de nord-est, începând cu 2006. Ultimul, cel mai puternic, a avut loc în septembrie anul trecut.

Agenția sud-coreeană Yonhap remarcă în acest context o posibilă modificare a politicii „byongjin”, de dezvoltare în paralel a economiei şi a capacităţilor nucleare.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a salutat decizia

Trump a reacţionat prin modalitatea sa predilectă, un mesaj pe reţeaua Twitter.

„Coreea de Nord a fost de acord să suspende toate Testele Nucleare şi să închidă un poligon important de testare. Acestea sunt veşti foarte bune pentru Coreea de Nord şi pentru Lume – mare progres! Aştept cu nerăbdare Summitul nostru.” (n. red.: majusculele sunt redate aşa cum le-a folosit preşedintele).

Reacţia ministrului japonez al Apărării, Itsunori Onodera, aflat în vizită la Washington, a fost mai puţin entuziastă decât a preşedintelui american, notează Agerpres. Oficialul nipon a apreciat că, în ciuda anunţului de la Phenian, nu este momentul pentru o relaxare a presiunilor asupra Coreii de Nord.

Preşedinţia Coreii de Sud a comunicat că decizia Coreii de Nord  constituie „un progres semnificativ către denuclearizarea peninsulei coreene, dorită de întreaga lume„.

Anunţul de la Phenian privind moratoriul nuclear „va crea un context pozitiv pentru succesul summitului inter-coreean şi a celui americano-nord-coreean„, se arată în declaraţia Preşedinţiei de la Seul.

Coreea de Sud se angajează să pregătească întâlnirea preşedintelui Moon Jae-in cu liderul nord-coreean Kim Jong Un „astfel încât să poată duce către denuclearizare şi către o pace durabilă în peninsula coreeană„.

UE: ‘o etapă pozitivă, mult aşteptată’

Uniunea Europeană a salutat ‘o etapă pozitivă, mult aşteptată’, după anunţarea de către Coreea de Nord a deciziei sale de a-şi suspenda testele nucleare şi cu rachete intercontinentale, informează AFP, citată de Agerpres.

Șefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, şi-a exprimat speranţa că viitoarele întrevederi între liderii american, nord-coreean şi sud-coreean se vor avea ‘rezultate suplimentare, concrete’.

Coreea de Nord a fost invitată, sâmbătă, să ratifice Tratatul privind interzicerea completă a testelor nucleare pentru a ‘consolida progresul’ marcat prin anunţul Phenianului de suspendare a testelor sale nucleare şi cu rachete balistice, a anunțat secretarul executiv al Organizaţiei Tratatului privind Interzicerea Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), Lassina Zerbo.

Și China a salutat anunţul făcut de Coreea de Nord.

Beijingul va susţine dezvoltarea economică şi denuclearizarea Peninsulei Coreene, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang. „Vom susţine (Coreea de Nord) prin intermediul dialogurilor şi consultărilor cu părţile implicate, în vederea soluţionării preocupărilor lor şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre părţi”, a spus Lu.

El şi-a exprimat speranţa că „toate părţile implicate se vor îndrepta în aceeaşi direcţie şi vor întreprinde acţiuni concrete pentru a se ajunge la o pace durabilă şi la o dezvoltare comună în regiune”.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei Ruse, camera superioară a Parlamentului, Konstantin Kosaciov, a salutat decizia Coreii de Nord, informează agenţia de presă Interfax.

Într-o postare pe Facebook, Kosaciov a subliniat că Phenianul ar trebui să adere la Tratatul de Neproliferare Nucleară, iar SUA ar trebui să dea semnale clare de detensionare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite