Coreea de Nord, acuzată de piratarea Băncii Centrale din Bangladesh

Coreea de Nord acuzată de piratarea Băncii Centrale din Bangladesh
Coreea de Nord acuzată de piratarea Băncii Centrale din Bangladesh
23 martie 2017, 08:49

Justiția americană se pregătește să acuze intermediari chinezi, care ar fi ajutat Coreea de Nord să sustragă această sumă prin piratare informatică în februarie 2016, adaugă ziarul, citând surse apropiate anchetei.

Prin sistemul de transfer internațional SWIFT, pirații informatici au reușit să vireze 81 milioane de dolari dintr-un cont deținut de Banca Centrală din Bangladesh la filiala din New York a Băncii Centrale americane (Federal Reserve System, Fed).

Hackerii au inundat Fed din New York cu zeci de cereri de transfer și au încercat să deturneze suplimentar 850 de milioane de dolari, dar antena newyorkeză a blocat alte tranzacții.

Banii au fost transferați într-un cont în Filipine și apoi urma lor s-a pierdut, o parte dintre ei fiind spălați prin intermediul unor cazinouri.

În mai trecut, un studiu al societății de securitate informatică Symantec evocase deja o conexiune posibilă dintre acest caz și Coreea de Nord.

Malware-ul folosit de hackeri implicați prezintă trăsături comune cu cel utilizat în atacul major asupra Sony Pictures Entertainment, la sfârșitul anului 2014, conform aceluiași studiu.

În timpul acelui amplu act de piraterie informatică, comandat de Coreea de Nord — conform autorităților americane — au fost descărcate e-mailuri și informații personale vizând mii de angajați. Autorii cereau ca Sony Pictures Entertainment să renunțe la difuzarea comediei despre liderul nord-coreean Kim Jong-Un, „The Interview”.

Potrivit Wall Street Journal, numărul doi în agenția de informații americană NSA, Rick Ledgett, a declarat marți la Washington că înclină să creadă că ar exista o legătură între cele două atacuri cibernetice. „Dacă legătura se dovedește, acest lucru înseamnă că un stat este pe cale să jefuiască bănci. Este un caz grav”, a afirmat el în cadrul unor dezbateri la Institutul de studii Aspen.

Săptămâna trecută, sistemul internațional de transferuri bancare SWIFT a deconectat băncile nord-coreene încă legate la rețeaua sa, în contextul tensiunilor internaționale în urma testelor cu rachete ale Phenianului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite