Coreea de Nord a lansat cea mai puternică rachetă din ultimii 5 ani

Coreea de Nord
Coreea de Nord
30 ianuarie 2022, 12:27

Acest test cu rachetă a fost al şaptelea efectuat de regimul de la Phenian de la începutul anului. Ultima dată când Coreea de Nord a efectuat atât de mult teste în atât de puţin timp a fost în 2019, după eşecul negocierilor între liderul său Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci, Donald Trump.

Coreea de Sud a estimat, duminică, că Phenianul este pe cale să urmeze „o cale similară celei din 2017”, când tensiunile au fost la apogeu în peninsula coreeană.

Racheta balistică intermediară, lansată din provincia Jagang, a zburat circa 800 km spre mare, atingând o altitudine de 2.000 km în timpul testului, a anunţat statul major al armatei sud-coreene. După 30 de minute, proiectilul a căzut în Marea Japoniei.

Japonia a estimat că este vorba despre o rachetă cu rază medie sau lungă de acţiune. Tokyo „a protestat cu fermitate împotriva Coreei de Nord”, acuzând-o că „ameninţă pacea şi securitatea Japoniei” cu aceste teste, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Hirokazu Matsuno.

Ultima rachetă de acest tip care a fost testată de Phenian a fost Hwasong-12, care a parcurs 787 km şi a atins o altitudine maximă de 2.111 km în 2017.

La momentul respectiv, analiştii au calculat că proiectilul avea capacitatea de a parcurge 4.500 km şi să lovească insula Guam, un teritoriu american din oceanul Pacific.

Coreea de Nord a provocat o intensificarea a tensiunilor cu o serie de teste cu rachetă de la începutul lui 2022.

Prin testul de duminică, Phenianul a părut aproape să-şi încalce moratoriul autoimpus asupra testării rachetelor cu rază medie şi lungă de acţiune.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae In a acuzat Coreea de Nord că s-a apropiat cu încă un pas de încălcarea deplină a moratoriului.

Rachetele cu rază medie de acţiune au o rază de 800 până la 5.500 kilometri.

Moon a acuzat, de asemenea, Coreea de Nord, că încalcă rezoluţiile ONU, care îi interzic Phenianului să testeze rachete balistice.

Unele tipuri de rachete balistice sunt capabile să transporte focoase nucleare.

Înainte de ultimul test, Coreea de Nord a afirmat că a lansat joi două „rachete tactice ghidate sol-sol” cu focoase convenţionale.

Coreea de Nord testează cu regularitate diferite tipuri de rachete. Timp de ani de zile conducerea comunistă de la Phenian a continuat să dezvolte rachete care ar putea fi echipate cu focoase nucleare. Din acest motiv, ţara este supusă unor sancţiuni internaţionale dure.

Negocierile SUA cu Coreea de Nord nu au progresat deloc de aproape trei ani. Fostul preşedinte american Donald Trump s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în două summituri care nu s-au soldat cu rezultate concrete.

SUA au intensificat recent presiunea sancţiunilor împotriva regimului nord-coreean.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite