Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen. Explozia a produs un seism cu magnitudinea 6,3

3 septembrie 2017, 10:30

Un cutremur puternic, de suprafaţă, are loc lângă principalul poligon de testare din Coreea de Nord, aproape de graniţa cu China. O mişcare telurică artificială, deci provocată. Nu a fost o surpriză. Se ştia încă de acum câteva zile că regimul Kim Jong Un pregăteşte un nou test – al 6-lea.

Surpriză însă vine de la forţa exploziei, măsurată prin magnitudinea seismului pe care l-a antrenat: 6,3 pe Richter.

Imediat, experţii au lansat ipoteza bombei termonucleare.

Câteva ore mai târziu, prezentatoarea televiziunii nord-coreene anunţa, exaltată, că bomba cu hidrogen a fost testată cu succes deplin. S-ar fi reuşit miniaturizarea bombei, astfel încât să poată fi încărcată pe o rachetă intercontinentală.

Cu doar câteva ore înainte, televiziunea nord-coreeană transmisese fotografii cu liderul Kim Jong Un la Institutul pentru Arme Nucleare, lângă ceea ce pare a fi o bombă termonucleară.

Într-un gest fără precedent, nord-coreenii au prezentat şi documentul semnat personal de Kim Jong Un, prin care liderul nord coreean autorizează testarea bombei cu hidrogen.

Oamenii au fost scoşi pentru a urmări pe panouri uriaşe anunţul televiziunii. Sunt aşteptate demonstraţii de amploare, orchestrate cu grijă de partid pentru slăvirea regimului Kim Jong Un.

_________________________

Bomba cu hidrogen, sau bomba H, poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală pe care o deține Coreea de Nord. Este mult mai puternică decât bomba atomică, sau bomba A.

Anterior, Japonia şi Coreea de Sud confirmaseră că Phenianul a efectuat duminică al şaselea test nuclear.

Potrivit Agenţiei de meteorologie din Coreea de Sud, puterea exploziei produse de acest test a fost de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut şi care fusese cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare nord-coreene începând din 2006.

Institutul american de geofizică (USGS) a semnalat duminică, în Coreea de Nord, o explozie care a produs o mișcare telurică cu magnitudinea 6,3, la nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord. Explozia a fost de 8 ori mai mare decât cea de la Hiroshima.

Și Institutul Național de Fizică a Pământului de la București a anunțat pe site-ul său seismul produs în Coreea de Nord:

(w500) Seism în

Cu câteva ore înainte, agenția agenţia oficială de presă KCNA a relatat că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă H pregătită pentru a fi instalată pe o rachetă intercontinentală, la Institutul pentru arme nucleare al regimului nord-coreean.

O serie de fotografii îl arată pe Kim Jong-Un îmbrăcat în negru în timp ce inspectează o carcasă metalică având două protuberanţe.

Este ‘o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile şi cu tehnologia noastră‘, a precizat Kim Jong-Un.

Într-un gest fără precedent, nord coreenii au prezentat şi documentul semnat personal de Kim Jong-Un, prin care liderul nord coreean autorizează testarea bombei cu hidrogen.

(w500) Liderul no

Reacții internaționale

Preşedintele SUA, Donald Trump, va convoca duminică echipa de securitate naţională pentru a discuta despre noul test nuclear al Coreei de Nord, a anunţat Casa Albă. Donald Trump a reacționat pe Twitter.

„Coreea de Nord a efectuat un Test Nuclear de proporţii. Cuvintele şi acţiunile lor continuă să fie foarte ostile şi periculoase pentru Statele Unite. Coreea de Nord este un stat infractor care a devenit o ameninţare uriaşă şi un motiv de stânjeneală pentru China, care încearcă să ajute, dar fără prea mare success. Coreea de Sud află, după cum le-am spus, că discuţiile lor de calmare a tensiunilor cu Coreea de Nord nu vor funcţiona, ei înţeleg un singur lucru”, a scris Donald Trump.

Shinzo Abe, premierul Japoniei: Este inacceptabil şi vom protesta vehement. Avem o reuniune de urgenţă şi analizăm informaţiile de până acum.

Shea Cotton, expert în neproliferare: Situaţia nu s-a schimbat cu mult. Coreea de Nord ştie că un conflict va duce la distrugerea ei. Iar SUA şi aliaţii ştiu şi ei că un conflict ar fi foarte costisitor. Deci, cel mai probabil, vom avea un status quo.

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Yukiya Amano:’Experimentul nuclear al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) este un act extrem de regretabil.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, condamnă cel mai important test nuclear efectuat până acum de Coreea de Nord şi cer sancţiuni mai dure împotriva Phenianului.

”Preşedintele Republicii (n.r. Emmanuel Macron) cere membrilor Consiliului de Securitate al ONU să reacţioneze rapid la această nouă încălcare a dreptului internaţional de către Coreea de Nord. El doreşte, de asemenea, o reacţie unită şi clară a Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Palatului Elysee.

Boris Johnson, ministrul de externe britanic: ‘Nu există nicio îndoială că aceasta este o nouă provocare, este nesăbuit. Par să se apropie tot mai mult de o bombă cu hidrogen care, dacă este amplasată pe o rachetă funcţională, ar reprezenta fără nicio îndoială un nou nivel de ameninţare’.

Ministerul român al Afacerilor Externe condamnă testul nuclear şi califică acţiunea drept ‘o nouă ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii regionale şi internaţionale’.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite