Copilul infectat care a suferit complicații este în stare stabilă spre bine. Situaţia lui este unică până acum în România

18 septembrie 2020, 19:15

Copilul este în stare stabilă spre bine. Din fericire, nu este intubat, dar depinde de oxigenul administrat pe mască. Unele dintre problemele apărute la nivelul organelor s-au remis deja, spun medicii.

Băiatul de 9 ani și 11 luni din Buzău a fost transferat la Spitalul Gomoiu din Capitală în stare gravă, cu diagnostic prezumtiv de meningoencefalită, iar toate organele îi cedaseră. Cele mai mari probleme erau la plămâni și la inimă.

Doctorii au stabilit că are un sindrom inflamator multisistemic, asociat infecției cu virusul Sars-Cov-2. Este un mix de simptome între boala Kawasaki și un sindrom de șoc septic și care se manifestă, între altele, cu febră, dureri abdominale și probleme cardio-vasculare.

Este, practic, o inflamație majoră în organism, care face ca organele să cedeze. Poate fi cauzată și de alte virusuri, dar specialiștii s-au gândit că s-ar putea să fie vorba de Sars-Cov-2, în condițiile în care, în urmă cu trei săptămâni, au fost diagnosticați cu Covid. Copilul a fost asimptomatic, nu a avut probleme și nu a fost testat.

Un astfel de sindrom, care este o reacție exagerată a sistemului imunitar la un microorganism, poate să apară la un interval cuprins între trei săptămâni până la șase luni după infecția cu Covid.

Medicii spun că părinții nu ar trebui să se panicheze, pentru că este o problemă foarte rară în lume constatată în pandemia de coronavius.

Despre cazul băiatului internat la Spitalului de Copii Victor Gomoiu din Capitală a vorbit la #TemaZilei medicul Diana Ionescu, directorul medical al unității medicale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite