Sistemul RO-ALERT, folosit în premieră simultan în mai multe judeţe şi în Capitală pentru a anunţa dispariţia unui copil. Băiatul a fot găsit în Gara de Nord din Capitală

Sistemul RO-ALERT a fost folosit în premieră simultan în mai multe judeţe şi în Capitală pentru a anunţa dispariţia unui copil de 13 ani din Galaţi. Băiatul a fost găsit la scurt timp în Gara de Nord din Bucureşti. Dar mesajul a stârnit nedumerire în rândul persoanelor care l-au primit. Autorităţile susţin că alertarea populaţiei în astfel de cazuri poate salva vieţile copiilor, dacă aceştia se află în pericol.

01 Octombrie 2022, 14:46 (actualizat 01 Octombrie 2022, 19:37) Știrile TVR |

Locuitorii din Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova şi Bucureşti au primit seara un mesaj RO-ALERT cu informaţia că un minor de 13 ani a dispărut din Galaţi. Băiatul locuia împreună cu mama sa vitregă şi fratele mai mic. Tatăl său a plecat în urmă cu o lună la muncă, în Germania.

Ieri, bărbatul şi-ar fi certat fiul la telefon.

Supărat pe părinţi, copilul a plecat de acasă în jurul orei 14, iar mama vitregă a alertat poliţia la 16.30.

După ce a lăsat biletul de adio, băiatul a venit în gară şi a cumpărat bilet către Bucureşti.

Câteva ore mai târziu au ajuns şi poliţiştii şi au cerut imaginile de pe camere pe care apoi le--au arătat mamei.

Femeia l-a recunoscut pe băiat, iar la scurt timp s-a dat şi mesajul ro-alert pentru dispariţia băiatului.

Din gara Galaţi, poliţiştii au aflat că băiatul s-a îndreptat către Capitală şi s-a decis ca mesajul RO-ALERT să fie trimis inclusiv la Bucureşti, dar şi in alte judeţe în care copilul ar fi putut ajunge.

Alerta a fost emisă la 21.38, iar 20 de minute mai târziu adolescentul a fost văzut de un echipaj de poliţie în Gara de Nord.

Alerta primită aseară a stârnit controverse printre bucureşteni.

Autorităţile cer înţelegere pentru sistemul care e abia la început. Mesajele vor fi modificate în aşa fel încât să nu creeze panică şi nu vor fi trimise decât dacă minorul are sub 14 ani şi în anumite condiţii.

Sistemul care leagă RO-ALERT de cazurile de dispariţie la copii a fost lansat la sfârşitul lunii mai şi face parte din programul naţional Din Grijă pentru Copii, alături de numărul unic pentru copii 119.

Primul mesaj a fost transmis pe 18 iulie anul acesta la nivel local, în judeţul Constanţa, după ce o fetiţă de 11 ani a plecat de la domiciliu.

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI