Copilul de 1 an și 8 luni care a căzut într-un puț a fost scos la suprafață în viață după o operațiune de amploare care a durat 10 ore

25 aprilie 2017, 12:58

ACTUALIZARE 1.30. Copilul a ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu în stare critică. intubat și ventilat mecanic. A avut nevoie de manevre de resuscitare după un stop cardiac. Medicii de la spitalul din Capitală i-au pus diagnosticul de hipotermie severă. Micuțul se află în secția de terapie intensivă.

_________________________

A fost stare de alertă în Teleorman, în localitatea Balta Sărată, timp de mai bine de 10 ore, după ce băiețelul de un an și opt luni a căzut într-o fântână. Zeci de salvatori au încercat ore întregi să-l scoată pe micuț din fântână, însă intervenția a fost extrem de dificilă. Copilul se afla  la 16 metri sub pământ, iar diametrul fântânii nu depășea 35 de centimetri – mult prea puțin ca un salvator să intre și să-l tragă afară. Minutele au trecut greu pentru familia disperată, iar salvatorii au lucrat sub presiune.

„Noi am reușit să ducem la bun sfârșit operațiunea de salvare. A fost o intervenție dificilă. Este cea mai mare bucurie a noastră. Copilul este în viață. S-a reușit cu ajutorul a două tije să agățăm și pompa, și copilul și să îl aducem centimetru cu centimetru la suprafață în siguranță. Se lucra concomitent pe două planuri de acțiune. Unul trebuia să aibă succes” a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Teleorman, Gelu Dragomir.

ACTUALIZARE 23.07 Elicopterul SMURD care l-a transportat pe copil la București a aterizat. El este în șoc hipotermic.

ACTUALIZARE 22.22 Copilul este în șoc hipotermic. El va fi adus la Spitalul Grigore Alexandrescu, cu un elicopter SMURD.

ACTUALIZARE 22.00 Copilul, aflat  în stare stabilă, este transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București.

ACTUALZIARE 21.30 Copilul este bine, normal că este obosit, este adus la București cu un elicopter SMURD, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, în direct la TVR1. Felicitări tuturor salvatorilor, a fost un mod profesionist în care s-a acționat azi, a mai afirmat medicul Arafat.

ACTUALIZARE 21.15 Copilul căzut în puț a fost scos la suprafață după o operațiune de peste 10 ore. El a fost scos cu ajutorul unor tije, care au agățat pompa din fântână și copilul.  Micuțul în vârstă de un an și opt luni plângea în momentul în care a fost scos din fântână, ceea ce este un semn bun.

Copilul a fost preluat de medici și este dus cu un elicopter SMURD la un spital din București

ACTUALZIARE 21.02 Raed  Arafat, în direct prin telefon la emisiunea România 9: Este o mobilizare masivă de forțe. Pe lângă cele din Teleorman, au fost mobilizate și forțe de la București. A fost asigurată încălzirea, cu tunuri de aer cald, este monitorizat cu o cameră, a fost introdus oxigen. La fața locului este o echipă medicală și un elicopter SMURD. Sperăm să se ajungă la el repede. S-au încercat mai multe metode. Acum se încearcă metoda cu excavarea. Avem problema adâncimii – la 16 m. Apoi diametrul, de până la 30 de cm. Apoi este vorba de un copil de un an și 8 luni, cu care e foarte greu de comunicat și care poate deveni hipotermic. Accesul e foarte greu. Nu există tehnici omologate pe plan internațional de salvare în acest caz. Operațiunea în sine este extrem de dificilă și extrem de riscantă. Există semne vitale ale copilului, copilul este în viață. În orice moment se poate întâmpla să îl scoată, dar s-ar putea și să dureze mai mult.

ACTUALIZARE 21.00 Marius Popescu, în direct pentru emisiunea România 9: Salvatorii sapă în continuare în jurul tubului. Ei vor să spargă zidul, iar un pompier să prindă niște chingi în jurul copilului, iar cei de la suprafță să îl scoată la suprafață.

Copilul este căzut în tubul de, la o adâncime de 16 metri,  din jurul orei 11.00. Se pare că acest puț nu era acoperit. Ceea ce i-a salvat viața, a fost pompa, altfel ar fi căzut în apă. Se pare că alerta a fost dată de sora copilului.

ACTUALIZARE 20.05 Salvatorii au renunțat, pentru moment, la ideea de a-l scoate pe copil cu ajutorul unei tije, a transmis Marius Popescu pentru Telejurnalul de la ora 20.00. Acum se merge pe varianta celor două excavatoare care sapă în permanență în jurul puțului. Pompierii încearcă să ajungă cât mai aproape de cei 16 metri pentru a sparge peretele tubului, iar apoi un salvator pur și simplu să îl apuce pe copil. Există însă un alt pericol, cel legat de surparea malului, de aceea este nevoie de consolidarea malului.

ACTUALIZARE 19.10 Reporterul Marius Popescu a transmis pentru Telejurnalul de la ora 19.00:  Sunt două variante de lucru. Un inventator a adus o tijă foarte lungă, care are în capăt un dispozitiv de prindere, care ar trebui să se prindă în jurul copilului. Problema este că spațiul fiind foarte mic, dispozitivul nu poate fi introdus între pereții puțului și copil. Micuțul nu înțelege că trebuie să se miște puțin. A doua variantă de salvare – două excavatoare sapă continuu în jurul fântânii. S-a ajuns la o adâncime de 7 -8 metri. Pompierii spun că vor să ajungă la 12 – 13 metri ca să spargă tubul și să agațe copilul cu niște chingi pentru a-l scoate.

ACTUALIZARE 18.35 Salvatorii se chinuie în continuare să scoată  copilul din puțul de 16 metri. Copilul a fost auzit scâncind în urmă cu câteva minute, a transmis Marius Popescu în direct prin telefon la emisiunea Pulsul Zilei de la TVR1.

ACTUALIZARE. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru ISU Teleorman, Gelu Dragomir, salvatorii au reușit să reducă riscul intrării copilului în stare de hipotermie, introducând în fântână aer cald și oxigen. Ei încearcă să salveze viața minorului prin scoaterea sa cu ajutorul cordițelor de salvare ori printr-un canal făcut cu ajutorul a două buldoexcavatoare.

Starea copilului este monitorizată în continuare cu ajutorul unor echipamente ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Teleorman, care permit introducerea unei camere video în puț. Copilul este blocat pe o pompă la 16 metri adâncime, puțul având o adâncime totală de 25 de metri.

ACTUALIZARE. „Se fac eforturi deosebite pentru scoaterea copilului. Copilul este conștient. Obstacolul principal este natura gurii. În acest moment am fost sprijiniți de echipajele de poliție care au ajuns la fața locului cu o cameră de luat vederi. Cu ajutorul unui cablaj s-a introdus acea cameră până la copil, însă este prea mic pentru a putea coopera cu echipajele de salvatori” a declarat, pentru Agerpres, Gelu Dragomir, purtătorul de cuvânt al ISU Teleroman.

Potrivit acestuia, micuţul este conștient și nu se află în apă. Copilul este blocat în puţ de la ora 12:00.

_____________________________________

La nivelul ISU Teleorman a fost activată grupa operativă, care s-a deplasat la fața locului. De asemenea, la locul intervenției s-au deplasat prim-adjunctul inspectorului general al IGSU și șeful Centrului Operațional Național.

Copilul este pe pompa cu care se scoate apa din puț. La fața locului acționează trei autospeciale de stingere, 1 descarcerare, un echipaj medical aparținând SAJ.

În sprijin, au fost trimise un echipaj de salvatori, 1 autospecială CBRN și spitalul mobil, care au în dotare tunuri cu aer cald, din cadrul ISU București-Ilfov, pentru a evita hipotermia.

Salvatorii introduc permanent oxigen în puț pentru ca micuțul să nu treacă în stare de inconstiență.

Potrivit martorilor aflați la fața locului, copilul a căzut în fântână după ce s-a urcat pe un scaun. Mama acestuia, însărcinată în nouă luni, a fost preluată de un echipaj al Ambulanței în urma șocului suferit.

(w500) Copil cÄz

(w500) Copil cÄz

(w500) Copil cÄz

(w500) Copil cÄz

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite