Copiii ucraineni au început școala în România. UNHCR: Școala nu este doar despre învăţat, este şi despre a fi inclus într-o comunitate

7 septembrie 2022, 10:57

Serghei a ajuns în România în martie, cu cei trei copii ai săi. Iniţial, îşi propuseseră să meargă mai departe, dar pentru că şi celor mici le-a plăcut, au decis că România e acum acasă. Miroslava are 3 ani şi a mers pentru prima dată la grădiniţă, la grupa mijlocie.

Serghei: „Oamenii sunt foarte politicoşi, ajută pe toată lumea şi totul este bine pentru noi. Ne dorim să rămânem aici. Vreau să învăţăm limba română pentru că vrem să ne stabilim aici.”

Băiatul cel mare al lui Serghei, Ruslan a început clasa I şi este singurul copil ucrainean înscris la Şcoala 88. Stă cuminte în prima bancă, chiar sub ochii învăţătoarei.

Andreea Bakalova, învăţătoarea lui Ruslan: „Ieri a venit la noi în clasă, am făcut cunoştinţă cu el şi o să încercăm să îl ajutăm să se integreze. Cu siguranţă îi va fi greu, dar fiind copil … ei învaţă mult mai repede.”

125 de copii ucraineni învaţă în şcolile din Iaşi. Irina este din Odesa şi vrea ca cei trei copiii ai ei să îşi continue studiile, până când razboiul se va termina și se vor întoarce acasă. Elvira şi Vlad vorbesc limba română, astfel că pentru ei adaptarea va fi mai uşoară.

Una dintre priorităţile UNICEF este integrarea copiiilor ucraineni în şcolile din România. Mai ales că pentru ei este un an de tranziţie.

Pablo Zapata, reprezentant UNHCR în România: „Școala nu este doar despre învăţat, este şi despre a fi inclus într-o comunitate, despre a-ţi face prieteni, despre a face noi realităţi să se întâmple, despre contactul social. În educaţie vedem tensiunea dintre dorinţa de a se întoarce acasă şi realitatea vieţii într-o altă ţară.”

Anna Riati, ambasador UNICEF România: „Ştim că va fi o provocare, de asta avem nevoie de colaborarea tuturor celor implicaţi în acest proces ca să fim siguri că fiecare copil ucrainean poate învăţa.”

O mare parte a elevilor din Ucraina vin la cursuri în calitate de audienţi, sunt trecuti în cataloage provizorii şi vor avea acest statut până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe. Pentru alţi copii, părinţii au optat pentru continuarea studiilor online ori sub îndrumarea unor profesori ucraineni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă