LUMEA AZI

Copiii soldați din Uganda, antrenați să ucidă, sunt acum ajutați să uite

Nici un copil de pe lume nu ar trebui să sufere! Din păcate, în epoca modernă micuții sunt folosiți, în special în Africa, în linia înâtai a războaielor. Uganda este țara în care școlile sunt de fapt tabere de antrenament pentru copiii soldați. Statul african a ajuns în această situație din cauza unei istorii plină de conflicte după Al Doilea Război Mondial și apoi după obținerea, în 1962, a independenței față de Regatul Marii Britanii. Copiii care au trecut printr-o asemenea experiență rămân traumatizați pentru tot restul vieții și au nevoie de ajutor.

20 Ianuarie 2018, 11:43 (actualizat 20 Ianuarie 2018, 11:50) |

Ce vedeți nu este un antrenament obișnuit. Cei care mărșăluiesc de dimineață până seara sunt copii. Singura jucărie pe care au văzut-o vreodată este pușca de lemn folosită la instrucție. Nici unul nu are mai mult de 14 ani. Au văzut însă grozăvii greu de descris în cuvinte. În Uganda, Armata de rezistență a răpit de-a lungul anilor zeci de mii de copii folosiți în linia întâi.

Grupul pentru Dezvolrarea și însănătoșirea tinerilor s-a format anul trecut. Doi foști copii soldați l-au înființat cu sprijinul mai multor organizații umanitare internaționale. Sunt 240 de suflete, majoritatea au crescut în captivitate, în taberele de antrenament ale Armatei de rezistență. Unii sunt retrași, preferă să stea la distanță, alții au privit grupul ca pe o mână divină.

"Lucrurile pe care le-ai văzut acolo sunt de neimaginat chiar dacă nu le-ai comis tu. Acolo vedeai numai nenorociri. Aşa că atunci când a apărut grupul, au început să ne împărtăşească din experienţa lor, să ne dea sfaturi" – Jackline Akot, fost copil soldat.

Nu e ușor să treci peste două decade de insurgență brutală. Cruzimea liderilor Milton Obote și Idi Amin a rămas ca o pagină neagră din istoria recentă a omenirii. În acest stat african, fostă colonie britanică, lucrurile par să se fi așezat începând cu anii 90.

Rănile se vindecă greu, iar terpaia prin dans și muzică îi ajută pe micuții războinici ajunși acum la vârsta maturității, bântuiți de un trecut înspăimântător de sânageros.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI