Copiii Reginei Elisabeta a II-a s-au reunit la catafalcul mamei lor, pentru un priveghi princiar. Britanicii continuă să vină în valuri la Westminster Hall, ca să-și prezinte omagiile

Priveghiul celor patru copii ai Reginei Elisabeta
Priveghiul celor patru copii ai Reginei Elisabeta
16 septembrie 2022, 07:34

ACTUALIZARE Toţi cei patru copii ai Reginei, inclusiv Regele Charles, s-au reunit la Westminster Hall, pentru un priveghi în familie. Momentul a durat 10 minute, iar omagiile britanicilor nu au fost întrerupte în acest timp. Un moment asemănător s-a mai petrecut luni, la Edinburgh.

ACTUALIZARE Regele Charles al III-lea s-a întors din Țara Galilor și se află la Palatul Buckingham, relatează BBC News.

ACTUALIZARE Măsurile de securitate sunt tot mai stricte în capitala Angliei, mai ales după ce doi poliţişti au fost înjunghiaţi în centrul Londrei, vineri dimineaţă. Vlad Ungar este şi el acolo şi vine cu detalii:

ACTUALIZARE Primul punct de control la care sunt opriți toți cei care vor să intre în sala Westminster, unde e depus sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei. Înainte să ajungă în fața catafalcului, trebuie să treacă însă un nou filtru de securitate, asemănător cu cel din aeroporturi. Sunt și români care s-au așezat să își ia adio de la Regină.

“Întotdeauna când spuneai Anglia spuneai Regina. Nu știm cum va fi după, sperăm ca Regele să transmită tot ceea ce a făcut Regina în toți acești 70 de ani. (Văd că aveți ceva la picior) Da, am căzut, trebuie să fac investigații, sunt în medical, dar am venit”.

“(Cum ați trăit moartea reginei?) Am avut un gol în stomac, parcă am pierdut pe cineva din familie”.

Coloana de oameni care așteaptă să ajungă la catafalc se întinde pe o distanță de peste 20 de kilometri. De dimineață, timp de 6 ore, polițiștii nu i-au mai lăsat pe oameni să se așeze la coadă, pentru că exista riscul de a bloca accesul în parc.

“E o coadă imensă, suntem aici de la 6 dimineaţa şi am stat 7 ore, dar merge repede, ne simţim bine şi e un moment istoric. A făcut mai mult decât oricine pentru ţara noastră, ne-a făcut o promisiune acum 70 de ani şi a respectat-o timp de 70 de ani. Nimeni în viaţa mea nu şi-a ţinut atât timp promisiunea făcută”.

“(Mergeți la înmormântare?) Mergem, trebuie să o ducem pe Regină pe ultimul drum”.

Mai multe elicoptere survolează zona, iar Poliția și ofițerii MI6 se pregătesc pentru ziua de luni, când Londra se va transforma într-o fortăreață.

Pe bulevardele din centrul Londrei s-au aplicat deja măsuri speciale de securitate, circulația mașinilor e blocată și pot circula doar pietoni, pe aici vor trece autocarele cu cei mai puternici oameni ai lumii și mașina cu Joe Biden. În timpul funeraliilor va fi liniște absolută și vor bate clopotele din bătrânul Big Ben.

Oamenii vor putea să își ia rămas bun de la Regină până luni dimineața la ora 6, când, înainte de începerea funeraliilor, Sala Westminster se va închide pentru public.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE William și Kate, Prințul și Prințesa de Wales vizitează Pirbright Barracks din Surrey, pentru a se întâlni cu trupele Commonwealth care vor lua parte, luni, la înmormântare. Soldații din Canada, Australia și Noua Zeelandă s-au adunat la Pirbright pentru a-și repeta rolurile în cadrul ceremoniei.

ACTUALIZARE Beckham a ajuns la Westminster Hall și se numără printre cei care și-au prezentat omagiile, la căpătâiul fostei suverane.

ACTUALIZARE David Beckham, fost mare fotbalist britanic, stă de 12 ore la coadă ca să ajungă lângă sicriul fostei suverane și transmite de acolo, pe rețelele de socializare.

 

 

ACTUALIZARE Agenții de pază au redeschis porțile de la Southwark Park și oamenii au reînceput să se așeze la coadă.

ACTUALIZARE Delegaţia care va reprezenta China la funeraliile reginei Elisabeta a II-a nu este primită la catafalcul acesteia

ACTUALIZARE  Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă au ajuns în Țara Galilor

ACTUALIZARE Cei opt nepoți ai Reginei vor sta de veghe lângă sicriul ei în Westminster Hall timp de 15 minute sâmbătă seara, au confirmat surse regale.

ACTUALIZARE Timpul de așteptare la coada pentru a ajunge la catafalcul Reginei a ajuns la 14 ore. Autoritățile nu mai permit oamenilor să se așeze la coadă, pentru cel puțin  șase ore, a declarat Departamentul pentru Digital, Cultură, Media și Sport.

”Southwark Park a ajuns la capacitate maximă. Intrarea va fi întreruptă pentru cel puțin 6 ore. Ne pare rău pentru orice inconvenient. Vă rugăm să nu încercați să vă alăturați la coadă până când nu se redeschide”, a transmis autoritatea.

___________________________

Regele Charles al III-lea, Prințesa Anne, Ducele de York și Contele de Wessex vor veghea la sicriul Reginei Elisabeta a II-a timp de 15 minute, în jurul orei locale 19.30.

Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu suveranei britanice o pot face până în ziua funeraliilor, 19 septembrie, la 5:30 GMT. Accesul este permis 24 de ore pe zi. Controalele de securitate sunt de tip aeroportuar şi nu se acceptă alimente sau băuturi şi nici flori sau fotografii.

Din cauza numărului mare de oameni care vor să-şi ia adio de la Regină, circulaţia maşinilor pe bulevardele din inima Londrei a fost interzisă.

În zona din faţa Westminster Hall au fost scoase și semafoarele și sunt multe alte pregătiri care se fac pentru luni, ziua înmormântării Elisabetei a II-a. La dirijarea mulțimilor de oameni ajută şi români.

Regatul Unit a publicat un tracker live pe Youtube care monitorizează timpul de așteptare.

La ora locală 9.00, timpul de așteptare era de 14 ore, iar coada se întindea pe aproximativ 8 kilometri.

Militarii au făcut prima repetiție, la Londra, pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care vor avea loc luni și reprezintă cel mai amplu și mai complex eveniment din istoria Londrei. Timp de patru zile, britanicii vin la catafalc să își ia adio de la Elisabeta a II-a.

Fosta suverană va fi înmormântată luni, iar slujba va fi în abaţia Westminster din Londra. Va urma un eveniment restrâns de familie la capela Saint George a castelului Windsor. Astfel vor lua sfârşit ceremoniile prin care regina este condusă pe ultimul drum, iar noul rege se instalează pe tron.

Trei staţii de metrou din centrul Londrei vor fi închise în cea mai mare parte a dimineţii de luni 19 septembrie, când vor avea loc funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, a anunţat vineri Transport for London (Tfl), conform EFE.

Compania care gestionează reţeaua de transport public din capitală a precizat că închiderea staţiilor Westminster, St James’s Park şi Hyde Park Corner se va face pentru a evita aglomeraţia celor care se deplasează în apropierea Westminster Abbey, unde va avea loc serviciul religios.

Regele Charles al III-lea și Camilla, Regina Consoartă, vor vizita Țara Galilor vineri, la ultima oprire a turneului lor prin cele patru națiuni ale Regatului Unit.

Ei vor merge la Parlamentul Galilor unde vor primi condoleanțe și se vor întâlni cu membrii parlamentului.

Regele Charles al III-lea și-a luat joi o zi liberă – oboseala și emoția acestor zile și-au spus cuvântul. Nu a apărut în public, nu are nicio activitate publică, deci nu merge nici la Palatul Buckingham.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă