„Copiii păcii” din Columbia. Cum au supraviețuit patru copii timp de 40 de zile în junglă, după ce s-au prăbușit cu avionul. Mama lor a murit după patru zile

Patru frați au reușit să supraviețuiască 40 de zile în Amazon după prăbușirea avionului lor
Patru frați au reușit să supraviețuiască 40 de zile în Amazon după prăbușirea avionului lor
13 iunie 2023, 12:54

Primul lucru pe care l-a spus Tien Noriel Ranoque Mucutuy, de patru ani, a fost: „Mama mea a murit”. Lesly Mucutuy, sora cea mai mare, de 13 ani, a povestit că mama copiilor, Magdalena Mucutuy, a luptat pentru a supraviețui timp de patru zile după prăbușirea avionului, dar în cele din urmă le-a spus copiilor să o lase în urmă. Ea i-a cerut fetei să aibă grijă de restul fraților.

Și asta a și făcut. Lesly a folosit cunoștințele transmise de bătrânii săi Huitoto pentru a-și ghida cu curaj frații și surorile mai mici. Asta în ciuda ploilor torenţiale, a lipsei de hrană, a animalelor periculoase din pădurea virgină și a amenințării rebelilor. Datorită moștenirii indigene a lui Lesly, ca membru al poporului Huitoto, copilul a știut să se adăpostească în pădure și să distingă fructele sigure și hrănitoare de cele otrăvitoare. Copiii au cules Couma macrocarpa, un fruct alb-crem din Amazon, și Oenocarpus bacaba, fructe minuscule violet asemănătoare prunelor, a spus familia.

Tot Lesly a fost cea care a tras-o din avion pe Cristin, cea mai mică dintre surori, potrivit bunicului Narciso Mucutuy. „A văzut picioarele surorii ei mai mici acolo unde erau cei trei morți și a scos-o afară”, a spus Mucutuy în videoclipurile postate de Ministerul Apărării la Spitalul Militar din Bogotá.

Copiii au găsit, de asemenea, una dintre cele 100 de truse de ajutor care au fost aruncate de armată și au mâncat făină de manioc.

Tatăl copiilor, Manuel Ranoque, a declarat pentru radioul W din Bogotá că cei mici au supraviețuit datorită cunoștințelor transmise de părinții lor, care i-au avut mereu pe copii alături în timp ce lucrau la fermă.

„De asemenea, trebuie să spun că sunt puternici. Au sânge indigen”, a zis Ranoque, care a fost guvernator al unei comunități Huitoto, izbucnind în lacrimi în timpul interviului radio.

O alianță de comunități indigene bine familiarizate cu pădurile îndepărtate a ajutat la ghidarea căutării, alături de forțele militare și câinii de salvare.

Copiii, lipsiți de somn și îngroziți de nenumăratele amenințări din jungla dominată de rebeli, au fugit de vocile grupului de căutare și de lătratul câinilor de căutare, a declarat un bunic al celor patru copii reporterilor locali. „Erau speriați. S-au ascuns în copaci”, a spus Fidencio Valencia.

Tatăl a spus că familia a fost dezrădăcinată de traficanții de droguri înarmați care i-au amenințat, forțându-i să ia micul avion din satul Araracuara din adâncul Amazonului, în orașul San Jose del Guaviare. „Ei ucid o mulțime de oameni nevinovați și niciunul dintre ei nu va fi închis vreodată. Știi asta: cel care le raportează are moartea să vină pentru ei”, a spus el pentru W.

Recuperarea miraculoasă a celor patru copii a fost un motiv de sărbătoare națională. Președintele țării, Gustavo Petro, care a fost criticat luna trecută când a scris în mod greșit pe Twitter că cei mici au fost găsiți, a lăudat recuperarea și i-a etichetat pe copii: „Copiii păcii” din Columbia. Dar tatăl copiilor a susținut că președintele i-a vizitat la spital pentru o oportunitate de relații publice fără permisiunea familiei Ranoque.

Copiii se recuperează bine, iar desenele făcute de ei în spital au fost făcute publice. Printre ele, și o imagine a lui Wilson, unul din câinii din echipele de căutare, care s-a pierdut în pădurea amazoniană.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite