Copiii-minune ai munţilor. Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi au atins performanțe unice în lume

23 aprilie 2017, 20:07

Dor Geta este sora celebrei alpiniste Crina Coco Popescu. La 3 ani a urcat prima oară pe munte. A ajuns să aibă cel mai bun palmares din lume în alpinismul de altitudine pentru juniori.

Cu antrenamente dure zilnice, o voinţă de fier şi încurajările tatălui, a doborât opt recorduri mondiale de vârstă. A devenit cea mai tânără alpinistă din lume. A cucerit 6 din cei 7 cei mai înalţi vulcani, şi 5 din cele mai înalte 7 vârfuri de pe fiecare continent. A câştigat în instanţă dreptul de a urca pe Aconcagua, cel mai înalt vârf din afara Asiei, aflat în Argentina. Şi a înălţat tricolorul la 6962 de metri, deasupra norilor. A trecut prin junglă, ca să urce pe cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania, în decembrie. A fost ultimul său record.

Din cauza vârstei, nu a primit permis să urce pe acoperişul lumii. Medina, cum o chema în acte pe Geta, s-a consolat. Plănuia să doboare alte recorduri, anul acesta, la 7 mii de metri. Visul i s-a îngropat însă, în Munții Retezat, în timp ce se antrena pe unul dintre traseele circuitului „7 Munţi din Grădina Carpaţilor”, iniţiat chiar de sora sa.

Pe Retezat, cu Geta era şi Erik Gulacsi, colegul său de club de la Râşnov. Rockerul de numai 12 ani de-abia obţinuse cea mai mare victorie a vieţii lui. În ianuarie, cucerise şi el Aconcagua, un record european de vârstă pentru băieţi. Tatăl său, tot alpinist, l-a dus mai întâi pe cei 14 giganţi ai României şi pe cel mai înalt vârf al Europei, Elbrus, din Caucaz. La 5642 de metri altitudine.

Vestea morţii celor doi copii ai muntelui a căzut ca un trăznet şi la Râşnov.

Pe paginile de Facebook ale celor doi mici campioni, prietenii le scriu să aibă urcuşul lin spre cer.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite