EXCLUSIVITATE

Copiii care s-au născut și s-au format sub ideologia ISIS, o problemă de rezolvat pentru Albania. Realitatea din taberele din Siria, unde sunt ținute familiile teroriștilor. Un reportaj de Adelin Petrișor și Mihai Florea

La mai bine de 4 ani de la înfrângerea ISIS, Albania continuă să aibă cetățeni în taberele din Siria, în care sunt ținute familiile teroriștilor din gruparea Stat Islamic. Autoritățile de la Tirana spun că ar fi vorba de câteva zeci de femei și de copii, pe care intenționează să-i aducă acasă în viitorul apropiat. Un reportaj din Albania de Adelin Petrișor și Mihai Florea.

04 Iunie 2023, 19:28 Știrile TVR |

În două tabere administrate de kurzi în nord-estul Siriei sunt în continuare mii de femei și copii din aproximativ 60 de țări. Printre ei sunt și albanezi care au făcut parte din famiile luptătorilor grupării teroriste Stat Islamic.

Ermal Jauri este directorul adjunct al centrului care coordonează aducerea în țară a acestor oameni, instituție aflată în subordinea premierului albanez.

Ermal Jauri, dir. adj. Centrul pentru Combaterea Extremismului Violent: "Din nefericire, încă mai avem oameni în ambele tabere. Nu pot să spun cifra exactă, dar vă pot zice că e vorba de zeci. Guvernul Albaniei face tot posibilul să-i aducă acasă."

Autoritățile de la Tirana i-au identificat deja pe aproape toți cetățenii care ar urma să revină în țară.

Cei mai mulți dintre cei aflați pe listele serviciilor speciale sunt copii cu vârste mici, mulți născuți în așa-zisul "Califat". Au fost voci care s-au întrebat dacă aducerea acestora acasă nu reprezintă un pericol.

Ejnxh Pepa este psiholog și de câțiva ani lucrează cu membri ai familiilor luptătorilor ISIS repatriați.

Ejnxh Pepa, psiholog: "Aceștia sunt oameni care au vrut să se întoarcă în țară, oameni care au fost în Siria, au crezut în ceva sau au fost păcăliți, dar care au văzut cu ochii lor că nu era ce trebuia și au decis să se întoarcă. Cred că prezintă un risc mai mic decât cei care ar putea fi aici, sunt radicalizați și ar vrea să meargă acolo. Nu cred că riscul e așa de mare."

Ermal Jauri, dir. adj. Centrul pentru Combaterea Extremismului Violent: "Copiii care s-au născut, au crescut și s-au format sub ideologia ISIS reprezintă un fenomen pe care noi îl monitorizam cu mare atenție."

În ultimii ani, autoritățile de la Tirana au adus din Siria 38 de femei și copii, membri ai familiilor luptătorilor ISIS.

Până acum, albanezii au organizat 4 operațiuni de repatriere. Există șanse mari ca a cincea să aibă loc în viitorul apropiat.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI