Copiii care află târziu că sunt adoptați suferă traume ireversibile

1 august 2018, 18:14

Angela este mama adoptivă a unei fetițe de 11 ani. A făcut acest pas atunci când cea mică avea puțin peste un an, însă a știut din prima clipă că îi va spune copilului adevărul. I-a vorbit fetiței des despre adopție, iar în jurul vârstei de 7 ani i-a explicat exact ce înseamnă.

Este unul dintre cazurile fericite: părinți care au înțeles că adevărul este singura cale de a se apropia de copil. Sunt însă foarte mulți cei care preferă să nu le mărturisească micuților faptul că nu sunt părinții naturali, mai ales atunci când i-au adoptat la o vârstă foarte fragedă. Specialiștii explică de ce e greșită această abordare.

În caz contrar, traumele suferite de copilul devenit deja adolescent sunt ireversibile.

Acum doi ani, legea adopțiilor a fost modificată, ca să-i sprijine pe cei care vor un copil. Procedurile simplificate și termenele reduse nu au schimbat prea mult lucrurile.

Procesul de adopție din România rămâne totuși unul stufos, fapt care ne plasează printre ultimele state din Europa, la acest capitol. Media anuală este de aproximativ 800 de adopții, în condițiile în care, în România, sunt peste 55 de mii de copii adoptabili.

Guvernul vrea să modifice din nou legea. Ministerul Muncii încearcă să încurajeze și adoptarea copiilor cu vârste mai mari. Astfel, cine vrea să crească un copil de peste trei ani ar putea primi câte 600 de lei lunar. Pentru copiii mai mari de șapte ani, ajutorul ajunge la 900 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite