Copii români binecuvântați de Papa Francisc la Vatican

24 mai 2019, 10:08

Cristian Rafael Drumea și Antonia Theea Gherghuț au pășit pentru prima oară în fața Suveranului Pontif în altarul din Basilica San Pietro. Participau la o procesiune impresionantă care amintea de Nașterea pruncului în ieslea din Betleemul Iudeii, în urmă cu 2000 de ani.

Pentru ambii copii români a fost o minune, un dar oferit de Sfântul Părinte câtorva tineri din alte cinci țări care urmau să facă parte din itinerariul imediat al călătoriilor sale.

Rafael locuiește în Ladispoli o suburbie a Romei, cu mama și sora lui. Familia lui e din Neamț și s-a stabilit în Italia de mulți ani. Tatăl lui a decedat în 2014, iar mama muncește din greu pentru a le oferi un trai decent. Întâlnirea cu Sfântul Părinte a fost dominată de emoții. Nici acum după șase luni Rafael n-a prins mai mult curaj să ne povestească ce a simțit în acele clipe. A fost însă curios să înțeleagă de ce a fost ales tocmai el. „Pentru că ești un copil special, Rafael!” i-a spus mama lui. O părere pe care are și învățătoarea lui.

Angela Nicoară este profesoara care a impus la școala din Ladispoli, o suburbie a Romei, un curs de limbă, cultură și civilizație românească pentru toți copiii, nu doar pentru cei români. La ore participă atât italieni cât și alți copii de emigranți.

Fetița binecuvântată de Suveranul Pontif la ceremonia de Crăciun trăiește în Roma, într-o familie de români din Neamț. Antonia Gherguț este prea mică să și exprime sentimentele în fața camerei de filmat.

Tatăl său este cel care își amintește momentul întâlnirii cu Papa.

Mulți români au avut ocazia să fie binecuvântați de Papa Francisc. Însă, pentru câțiva, apropierea de Sfântul Părinte are o cu totul altă însemnătate.

Despre românii de la Vatican se cunosc puține detalii, aceștia preferând să păstreze discreția necesară.

Însă pentru alți conaționali, invitați să participe la diverse ceremonii, adulți sau tineri deopotriva, bucuria întâlnirii cu Suveranul Pontif nu va fi niciodată ascunsă. Își vor aminti de ea, cu siguranța și atunci când Sfântul Părinte le va vizita țara natală peste o săptămână.

TVR 1 va prezenta aceste povești de viață, pe 1 iunie,  la ora 15.30, la emisiunea Românii și Papa.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite