Copii pedepsiți să facă mătănii, lângă Mănăstirea Bobota, din Sălaj. Cei mici participau la Festivalul Inimioarelor, organizat de o asociație umanitară. Răspunsul Asociației „Inimioare fericite

Scene greu de explicat la un festival pentru copii, în apropierea unei mănăstiri. Cei mici sunt puși să facă mătănii, în soare. Astfel sunt pedepsiți. Copiii sunt avertizaţi şi că, dacă nu rezistă două ore la liturghia de duminică, să își pună scutece sau să rămână acasă. Patriarhia Română condamnă faptul că supraveghetorii îi pun pe cei mici să facă fără sens gesturi cu semnificație religioasă. Copiii au avut şi duminică activități în cadrul unui festival, în apropierea mănăstirii.

01 Septembrie 2019, 19:41 (actualizat 02 Septembrie 2019, 17:05) |
Copii pedepsiți să facă mătănii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE. Într-un comunicat transmis TVR, Asociația „Inimioare fericite" îşi exprimă regretul pentru incident, pe care îl consideră "inadecvat şi inoportun".

"Asociația „Inimioare fericite”, prin persoana doamnei Mihaela Tiba, își exprimă regretul cu privire la incidentul petrecut în data de 29.08.2019 în cadrul unui eveniment organizat de către asociație, în urma căruia un material video postat pe pagina de socializare a organizației, a devenit viral pe internet și a creat ecouri negative în presa locală și națională.
În calitate de membru fondator al Asociației „Inimioare fericite”, doamna Mihaela Tiba își cere scuze în mod public de la toate familiile implicate și de la toți copiii participanți la eveniment, considerând gestul făcut ca fiind inadecvat și inoportun, raportat la natura activității și la istoricul asociației, de la înființare și până în prezent.
Sperăm că activitatea de până acum a Asociației „Inimioare fericite” reprezintă o garanție suficientă în ceea ce privește reputația acestei organizații, iar incidentul din 29.08.2019 va deveni o lecție pentru viitor.
Conducerea
".

_____________________________________

În imagini apar mai mulţi copii care îşi fac cruce, apoi se apleacă şi ating asfaltul cu fruntea de mai multe ori. Cu toții sunt ţinuţi în bătaia soarelui.

Copiii se află la Mănăstirea Bobota, din Sălaj, la Festivalul Inimioarelor, organizat de un ONG.

Copiii sunt atenţionaţi şi cum trebuie să se pregătească pentru liturghia de duminică.

"Cei care credeţi că nu vă puteţi abţine două ore de la toaletă, de la una, de la alta, fie rămâneţi acasă, sau puneţi pampers, sau găsiţi alte soluţii. De acum încolo vă cer conduită, comportament corespunzător".

Când unul dintre copii pare că nu mai are răbdare să o asculte pe femeia care le vorbește, primeşte alte mătănii de făcut. Situaţia se repetă cu un alt băiat.

În final, micuţilor li se oferă şi opţiunea de a rămâne la sediul asociaţiei dacă nu vor să meargă la slujbă.

"Duminică nu va bate nimeni mătănii. Duminică vom avea o cameră pregătită la baza asociaţiei, unde cine nu ştie să se încadreze în grup va putea să stea să citească o carte, liniştit. Avem tot felul de cărţi potrivite, de educaţie şi de dezvoltare personală, ieşiţi de acolo speakeri motivaţionali".

Patriarhia Română a reacţionat la vederea imaginilor.

"Asociaţia nu este un aşezământ bisericesc, deci nu este coordonată de Biserică. Persoanele care şi-au permis să comită fapta respectivă nu sunt angajatele Bisericii şi nu o reprezintă în niciun fel. Este evident că obligarea unor copii sau a oricui altcuiva la practicarea fără sens a unor gesturi cu semnificaţie religioasă este total inacceptabilă. Biserica însăşi denunţă o asemenea atitudine care nu are nicio legătură cu spiritul creştin". (Sursa: Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române)

Patriarhia a mai transmis că Asociația "Inimioare Fericite" nu este coordonată de Biserică, iar persoanele care îi îndrumă pe copii nu sunt angajate ale Bisericii.

Şi alte organizaţii condamnă felul în care au fost trataţi copiii.

Potrivit propriei descrieri, Asociaţia "Inimioare Fericite" are scop umanitar, organizează activităţi filantropice şi acordă sprijin material persoanelor defavorizate.

Reprezentanţii asociaţiei au spus că vor transmite un punct de vedere, dar au postat pe o rețea de socializare imagini cu activitățile copiilor după slujba de duminică.

Asociaţia anunţă că, în încheierea festivalului, 100 de ghiozdane complet echipate şi 60 de pachete cu alimente vor fi dăruite beneficiarilor ONG-ului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 25°C
IASI 18°C 21°C
CLUJ 15°C 20°C
CONSTANTA 20°C 21°C
CRAIOVA 23°C 26°C
BRASOV 17°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI