Copii în pericol din cauza unor jocuri online. Avertizare trimisă de Poliția Capitalei către Inspectoratul Școlar București. Părinții și profesorii, sfătuiți să discute deschis despre apetitul pentru jocuri online

Avertisment al poliţiştilor. Jocurile online pot pune în pericol copiii, iar unii dintre ei ajung chiar să ameninţe cu sinuciderea atunci când li se închid conturile de pe platformele internaţionale. Poliţiştii din Bucureşti au alertat şcolile şi le atrag atenţia părinţilor şi profesorilor să discute cu cei mici şi să se asigure că aceştia înţeleg diferenţele dintre lumea reală şi cea virtuală. Atenţie, sunt informaţii cu impact emoţional! Un subiect dezbătut la Ora de știri cu psihologul Keren Rosner.

08 Ianuarie 2022, 21:59 (actualizat 08 Ianuarie 2022, 22:39) Știrile TVR |

România nu e străină de astfel de cazuri în care copiii amenință cu sinuciderea după ce administratorii unor platforme de jocuri online le-au închis conturile.

În octombrie anul trecut, Interpol a dat alarma după ce un copil de 12 ani din Buzău a postat un astfel de mesaj.

Polițiștii au intervenit imediat și copilul a fost încredințat în siguranță părinților.

Acum, Interpol a avertizat din nou autoritățile asupra pericolului.

Bogdan Romanescu, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: "Poliția Capitalei a înaintat o adresă către Inspectoratul Școlar București, prin care avertizăm că există posibilitatea riscului apariției unor amenințări cu sinuciderea în rândul minorilor. Mai exact, aceștia jucând anumite jocuri online și fiind blocați de administratorii jocurilor ar recurge la gesturi necugetate."

Părinții și profesorii sunt sfătuiți să discute deschis cu copiii despre apetitul acestora pentru jocuri online.

Radu Szekely, consilier al ministrului Educației: "Este o problemă sensibilă. Este greu de găsit un echilibru între a informa părinții corect și a-i pune în gardă cu privire la aceste riscuri și a nu crește interesul copiilor și tinerilor în același timp pentru un joc. Dacă popularizăm informația despre riscurile unui joc, s-ar putea să crească curiozitatea, însă nu putem nici să ne ascundem, să nu vorbim despre ele."

Platforma online de la care a pornit alerta are milioane de utilizatori din toată lumea.

Cătălin Butnariu, președinte Asociația dezvoltatorilor de jocuri video din România: "Este vorba de o platformă de jocuri. Sunt de obicei jocuri cu o grafică prietenoasă. Ce este specific acestei platforme este că jocurile sunt online. Activitatea se desfășoară online, împreună cu alți jucători din toată lumea. Sunt mii, zeci de mii de jocuri pe această platformă. Platforma nu are nimic în sine violent. Fiind vorba de interacțiuni online cu alți jucători, aici trebuie să avem un pic de atenție ca părinți cu cine petrec copiii noștri timpul online."

Polițiștii le reamintesc profesorilor și părinților că minorii trebuie supravegheați inclusiv în mediul cibernetic.

Unii părinți spun că o fac deja, cu ajutorul unei programe de monitorizare.

Specialiștii cred că 30 de minute de acces pe zi la telefon, tabletă sau jocuri reprezintă maximul de timp pe care un copil ar trebui să-l petreacă în spațiul virtual.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI