Copii dispăruți fără urmă. Lacune în legislația pentru situația minorilor dispăruți

3 august 2021, 18:39

În timp ce se găsesc soluții pentru a eficientiza de exemplu protecția animalelor, copiii parcă sunt uitați de guvernanți, indiferent de culoare politică și perioade de acces la putere. În tot acest timp datele arată că în ultimii ani a crescut numărul sesizărilor privind dispariția de acasă a copiilor de diverse vârste.

Claudia Dinu are 17 ani și n-a mai fost văzută din noiembrie anul trecut. Încă de atunci tatăl sau a alertat autoritățile, însă până acum nu a primit niciun răspuns care să-i readucă zâmbetul pe buze.

Eugen Dinu, tatăl fetei: Bãnuiesc cã a pãcãlit-o cineva, sunt 90% sigur de treaba asta. Iarãși sunt 90% sigur cã unde este nu e ok. Ca pãrinte simți, nu știu, eu așa simt.

Reporter: Vã e teamã sã fi cãzut victima unei rețele de trafic?

Eugen Dinu, tatăl fetei: Da, da. Ăsta a fost primul lucru la care m-am gândit și am rãmas la el. Sã nu o vadã nimeni sã nu vorbeascã cu nimeni. E imposibil.

Polițiștii de la Capitală spun că au făcut tot ceea ce au putut pentru a o găsi pe tânără.

Purtãtorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Ciprian Romanescu: În vederea găsirii tinerei, Poliția a desfășurat mai multe activități printre care: au fost audiați prieteni și apropiați ai tinerei, au fost făcute verificări la spitale și la punctele de frontiera la intrări și ieșiri//tânără este dată în urmărire atât națională cât și internațională.

Polițiștii spun că nu pot face mai mult în lipsa legislației.

Președintele Sindicatul Europol, Cosmin Andreica: De la cazul Caracal, când pentru prima dată societatea civilă a conștientizat că nu există legislație pentru situația minorilor dispăruți, așa cum s-au resurse, voință politică pentru poliția animalelor (…) probabil că am fi văzut astăzi o diminuare a numărului de copii dispăruți.

Ministrul de Interne a explicat că sunt polițiști care se ocupă în mod direct de disparițiile de minori. ”În cadrul structurilor de investigații criminale noi avem o componentă cu responsabilități pentru soluționarea disparițiilor. Fiecare caz de dispariții este tratat de structurile MAI cu maximă seriozitate.”

După zguduitorul eveniment de la Caracal au fost mai multe încercări legislative, însă totul a rămas în aer.

Conform organizației Salvații Copiii România, din luna mai anul trecut până în această primăvara au fost înregistrați șase mii de minori dispăruți. Cei mai mulți au fost găsiți sau au revenit de bună voie acasă, dar în jur de 300 sunt căutați în continuare. Printre ei se numără și Claudia Dinu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite