COPII CU GREUTATE. Satul, înlocuit de stat. Pentru copiii familiilor mai înstărite există varianta taberelor de nutriţie

20 iunie 2017, 21:33

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

În România, tot mai mulţi copii şi adolescenţi cu probleme de greutate sunt trimişi de părinţi, în vacanţă, în tabere de nutriţie şi dezvoltare personală. Medicul nutriţionist Anamaria Iulian a organizat 25 de tabere, în ultimii 7 ani.

„Avem foarte multe ore într-o săptămână. Sunt 60 de ore de terapie, recuperare medicală, avem nutriţie, avem workshop-uri de gătit, ateliere de NLP, de dezvoltare personală”, precizează medicul Anamaria Iulian.

Pentru mulţi copii care locuiesc în oraşe, taberele de nutriţie au devenit singura modalitate de a petrece timp îndelungat în natură.

Vacanţele de odinioară de la ţară, în care cei mici mâncau sănătos şi făceau mişcare de dimineaţă până seara tind să devină amintire odată cu îmbătrânirea şi depopularea satelor. În România, în 128 de sate nu mai locuieşte nimeni. Alte 7.200 au mai puţin de 500 de locuitori, conform datelor statistice.

“Bunicii au dispărut în cazul celor care s-au mutat, care sunt la a doua generaţie la oraş. Legătura copiilor cu ruralul, legătura copiilor cu ţara, de cele mai multe ori s-a distrus. Nu mai există”, explică antropologul Andrei Mihail.

„Când mai vin la mine la Cetate copii, eu mai aduc tot felul de iezi, de purceluşi de nu ştiu ce. Şi sunt copii care nu ştiu, au crezut că sunt câini”, povesteşte scriitorul Mircea Dinescu.

Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare: „Ne gândim că pe vremuri mâncam mai sănătos poate pentru că nu erau atâţia aditivi, într-adevăr, în alimentele pe care acum le mâncăm și știm că sunt îmbogăţite cu tot felul de aditivi pentru a ne atrage mai mult. Coloranţi, conservanţi, îndulcitori șamd”.

În aceste condiţii, nu este de mirare că numărul copiilor obezi e mai mare în oraşe decât în sate. Pentru a descuraja sedentarismul, una dintre cauzele principale ale obezităţii infantile, Ministerul Educaţiei pregăteşte un proiect prin care sălile de sport din şcoli ar urma să fie deschise pe toată durata vacanţelor.

În judeţul Bacău este deja implementat un proiect pilot. Clubul Sportiv Oneşti, care a format generaţii întregi de campioni, îşi trimite antrenorii să facă gratuit ore de gimnastică în şcoli.

Până când proiectul Ministerului Educaţiei îi va ajuta pe elevi să lupte cu sedentarismul şi cu obezitatea va mai trece timp. Pentru moment, pentru mulţi copii singura forma de „mişcare” rămâne cea a degetelor pe consolă sau a lingurii duse la gură.

La finalul reportajelor care constituie campania „Copii cu greutate” vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având „cărţile pe masă”.

Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite