Psihologii observă un comportament alarmant: tot mai mulţi copii găsesc refugiu în mâncare pentru că nu primesc atenţie suficientă din partea părinţilor. Consola sau tableta ajung să înlocuiască timpul petrecut cu familia în natură. Iar dulciurile, lipsa de afectivitate. Medicii avertizează că sedentarismul şi alimentaţia dezechilibrată sunt principalii factori ai obezităţii infantile.
Pădurea Băneasa, zona de nord a Capitalei. După o zi obositoare la serviciu, Bogdan face sport cu fiul său Cezar, în vârstă de 11 ani.
“Deşi poate şi eu sunt obosit uneori şi poate chiar nici nu am chef, această activitate merită toţi banii, pentru că este o investiţie în copilul tău”, spune Bogdan Tiron.
Bogdan încearcă, astfel, să îşi ţină copilul departe de sedentarism. Şi de kilogramele în plus pe care le au tot mai mulţi băieţi din generaţia lui Cezar.
“Ne lăsăm foarte uşor furaţi de activităţile noastre zilnice şi nu le mai acordăm timp copiilor noştri. Şi de asta ajung să ne înlocuiască pe noi cu o ciocolată sau cu mâncarea”, crede chef Adrian Hădean.
Departe, în inima pădurii, Cezar are parte de o surpriză: o lecţie de supravieţuire în natură. Bogdan îi arată cum se construieşte un adăpost. Băiatul descoperă că există distracţie şi dincolo de jocurile video sau vizitele la fast-food.
“La şcoală toţi stăteam pe tablete, telefoane şi stăteam în pauze. Când ajungeam de la şcoală acasă, mâncam, mă schimbam şi stăteam la televizor şi la calculator”, povesteşte Cezar.
“De multe ori, copiii sunt oglinda noastră şi reflectă, într-o formă sau alta efectul şi dinamica relaţiilor din familie”, explică psihologul Jeni Chiriac.
În ultimii ani, psihologii au observat un comportament alarmant. Copiii care au un stil de viaţă sănătos riscă să fie excluşi din cercul lor de prieteni.
Joao Breda, manager de program al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru nutriţie şi obezitate: „Copiii sunt făcuţi să se mişte. Copiii ar trebui să se mişte şi să se joace, plini de energie, pentru 60 de minute pe zi, cel puţin. Mai mult ca un adult. Iar noi vrem să stea liniştiţi, să stea nemiscati. Copiii sunt activi. S-ar descurca mai bine şi la şcoală, arată dovezile ştiinţifice”.
La finalul reportajelor care constituie campania "Copii cu greutate" vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având "cărţile pe masă".
Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.