COPII CU GREUTATE. Micul dejun, mari beneficii. Copiii sar peste cea mai sănătoasă masă a zilei

6 iunie 2017, 20:01

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

Cartierul Militari, Bucureşti. O dimineaţă oarecare. Mihnea Guţu are 14 ani şi se pregăteşte să ia micul dejun înainte să plece la şcoală.

“Masa de dimineaţă e sfântă. Mâncăm sănătos. (…) Foarte multe legume şi fructe”, spune Gabriela Guţu, mama lui Mihnea.

“Este de dorit ca acest mic dejun să vină în fiecare dimineaţă. (… ) Este felul în care garantăm corpului că va primi energie până la prânz”, explică Anamaria Iulia, medic nutriţionist.

Obiceiul sănătos al familiei Guţu este, însă, din ce in ce mai rar. Peste jumătate dintre copiii români sar peste cea mai importantă masă a zilei şi ajung la şcoală înfometaţi, arată statisticile oficiale. Din lipsă de timp sau din comoditate, mulţi părinţi înlocuiesc micul dejun cu pacheţelul sau cu bani de buzunar.

“Este, din păcate, o situaţie dezastruoasă care vorbeşte despre lipsa educaţiei alimentare în familie. În multe clase am descoperit că aveau aproape toţi chipsuri sau sandvişuri cu burgeri refrigeraţi şi cartofi prăjiţi, fără niciun fel de legume”, precizează Raluca Vasile, ambasador Food Revolution.

În consecinţă, în recreaţii, copiii dau buzna la chioşcul şcolii. De acolo îşi cumpără, nestingheriţi, alimente care îngraşă şi îi expun riscului de diabet.

“Am găsit multe produse cu mai mult de 30 de grame de zahăr la suta de grame. Este inacceptabil. Niciun copil nu ar trebui să aibă mai mult de 25 de grame de zahăr pe zi”, precizează Joao Breda, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii pentru Nutriţie.

Din 2002, autorităţile au introdus în şcoli programul Cornul şi laptele. În timp ce mulţi elevi se declară nemulţumiţi de calitatea produselor, medicii avertizează însă că şi această combinaţie îngraşă.

Soluţia ar putea fi introducerea cursurilor de nutriţie în şcoli, după modelul altor ţări europene, susţin medicii. În prezent, majoritatea elevilor nu ştiu ce produse să evite, deşi, din 2008, există Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, realizată de Ministerul Sănătăţii.

“O disciplină numai pentru nutriţie nu avem. Şi dacă avem doritori de a elabora o astfel de programă, noi îi sprijinim cu dragă inimă”, declară Alin Păunescu, director în Ministerul Educaţiei Naţionale.

Părinţi neinformaţi, alimente care îngraşă distribuite în şcoli, un sistem educaţional care pare că nu găseşte soluţia la problema delicată a obezităţii infantile. Toate contribuie la menţinerea unui cerc vicios ai cărui victime sunt cei mai vulnerabili membri ai societăţii: copiii.

La finalul reportajelor care constituie campania „Copii cu greutate”, vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având „cărţile pe masă”. Campania se va derula pe tot parcursul lunii, cu începere de la 1 Iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite