COPII CU GREUTATE. Îngrăşarea, consecinţă a programului prea încărcat al copiilor

Să fie bun la învăţatură, să facă balet şi să ia ore de engleză sau germană. Să cânte la pian şi măcar într-un cor. Iar dacă rezultatele nu sunt strălucite la matematică şi română, să facă meditaţii. Sună cunoscut? Sunt greşeli pe care părintii le fac din dragoste pentru copiii lor. Iar cei mici, ca să facă faţă stresului, mănâncă. Mult, des şi repede.

19 Iunie 2017, 21:04 (actualizat 19 Iunie 2017, 22:49) |
Copii cu greutate - Stresul crește pofta de mâncare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

Teodora Tudose are 13 ani. A început să se îngraşe din clasa a IV-a, de când nu a mai putut controla nevoia de a mânca.

„Bunicii mei cumpărau biscuiţi, bomboane, aveau în permanenţă. Eu, mergând după şcoală la bunici, aveam acces la acele dulciuri. Când am început clasa a V-a, m-am uitat în oglindă şi am spus: Asta nu sunt eu!”, mărturiseşte Teodora.

Fata dă vina pe stresul de la şcoală şi pe programul ei încărcat. Toate acestea îi stimulau pofta de mâncare.

“În clasa a VI-a făceam pian, chitară, limba engleză, dansuri, volei şi școală. Erau foarte multe şi nu prea aveam timp să fac ce voiam eu. Am început să ies în parc cu colegii , când eram liberă. Mă duceam la patiserii şi covrigării în jurul şcolii”, spune Teodora.

Medicii spun că stresul cronic se regăseşte în secreţia crescută a unui anumit hormon, numit cortizol.

“Este un hormon care deschide seiful de zahăr stocat de organism, creşte nivelul şi prin asta dă un mesaj întregului organism că are nevoie de zahăr. În interiorul creierului există hipotalamusul, unde sunt conversaţii între celule şi toate dictează pe ce drum să o ia. Mulţi dintre noi  slăbesc din cauza stresului, alţii se îngraşă”, explică Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Specialiștii cred că putem controla aceste nevoi. Trebuie să conştientizăm însă faptul că alinarea şi liniştea nu se obţin prin mâncat.

Dulciurile stimulează apetitul. Nivelul glicemiei scade repede, aşa că cei mici vor căuta din nou ceva dulce, o felie de pâine albă sau orice altceva, ce le-ar putea satisface pofta.

Teodora a ajuns la nutriţionist prima dată în clasa a V-a. A pierdut în 4 luni 8 kilograme şi 15 centimetri în talie. Anul următor a renunţat la tot şi a pus din nou 10 kilograme.

Vara anului trecut a acceptat să meargă într-o tabără de nutriţie, apoi a schimbat totul din nou în viaţa ei. Are mai puţine activităţi şi a renunţat şi la anumite mâncăruri.

Ţinta Teodorei este să ajungă din nou la 46 de kilograme.

Alinarea stresului se poate face şi cu mâncăruri sănătoase, dar pentru aceasta este nevoie de o educaţie nutriţională, pentru copii şi pentru părinţi.

La finalul reportajelor care constituie campania "Copii cu greutate" vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având "cărţile pe masă".

Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN COPII CU GREUTATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 11°C 16°C
CLUJ 12°C 14°C
CONSTANTA 16°C 15°C
CRAIOVA 13°C 14°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI