COPII CU GREUTATE. “Închiriez şotron!” – Jocurile copilăriei s-au mutat fie în privat, fie pe net

7 iunie 2017, 20:00

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

O treime dintre copii nu fac sport, iar distracţia cea mai la îndemână a devenit tableta. Medicii avertizează că sedentarismul duce la obezitate infantilă. Iar consecinţele pentru sănătate pot fi dintre cele mai grave.

Timişoara. Zeci de copii învaţă, contra cost, să se joace leapşa, baba oarba şi hoţii şi vardiştii, de la un „instructor”, în curtea unei pensiuni.

Părinţii spun că preferă să plătescă o firmă specializată în activităţi recreative pentru că se tem să îşi lase copiii la joacă pe străzi.

Secolul XXI a adus schimbări în harta marilor oraşe. Aşa au dispărut maidanele, locurile de joacă unde copiii băteau, nestingheriţi, mingea, de dimineaţă până seara. În consecinţă, s-a accentuat sedentarismul, o platformă propice obezităţii.

După 90, spaţiile verzi din Bucureşti s-au redus considerabil cu peste 300 de hectare, conform Institutului Naţional de Statistică. Zeci de hectare au fost transformate în parcări, în blocuri şi în sedii de firme. Alte 36 de hectare au fost retrocedate în parcuri, iar pe unele suprafeţe s-au construit mall-uri.

“Maidanul era foarte important. Stăteai afară şi făceai mişcare. Era o formă de sport de masă”, spune Andrei Mihail Tudor, antropolog.

După dispariţia maidanelor, sportul a devenit o afacere privată. S-au înfiinţat zeci de cluburi care promovează tenisul, echitaţia, înotul sau artele marţiale, discipline care nu sunt însă pentru toate buzunarele.

Aproape o treime dintre copii nu mai practică niciun sport, arată studiile recente. Cum, adesea, parcurile sunt supraaglomerate, iar distanţele până la acestea sunt mari, distracţia cea mai la îndemână rămâne tableta sau consola.

Alimentaţia în exces şi sedentarismul sunt cauzele principale ale obezităţii infantile, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

“Copiii trebuie să se joace afară. De asemenea, copiii nu ar trebui să aibă activităţi sedentare mai mult de două ore pe zi. Riscul de obezitate şi riscul de supraponderabilitate este foarte mare”, avertizează Joao Breda, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Dar se poate şi altfel. De curând, la Cluj a fost inaugarată o bază sportivă în care se poate practica, gratuit, fotbal, tenis, baschet sau jogging. Baza sportivă de la Cluj rămâne însă una dintre puţinele investiţii publice de acest fel. Pentru moment, în România, sportul înseamna bani, înainte de toate.

La finalul reportajelor care constituie campania „Copii cu greutate” vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având „cărţile pe masă”.

Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite