COPII CU GREUTATE. "Era mai bine înainte"? Foamea cronică a fost înlocuită cu abuzul alimentar

Speranţa de viaţă a crescut în România cu 6 ani de la Revoluţie. Deşi este cel mai sincer indicator al creşterii nivelului de trai, mai sunt încă oameni care susţin că "era mai bine înainte". Chiar şi din punct de vedere alimentar. Până şi unii decreţei, născuţi la ordinul lui Ceauşescu, înfometaţi în urma decretului de alimentare raţională a populaţiei, spun astăzi că mâncau sănătos în acele vremuri.

26 Iunie 2017, 20:52 |
COPII CU GREUTATE.
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

În anii '80, românilor li se pregăteau faimoasele circuri ale foamei, mall-urile luxoase de astăzi. În giganticele cantine, copiate din zootehnie, românii urmau să mănânce piure garantat să reziste peste 12 luni şi munţi de maioneză.

Deşi raţionalizate, alimentele de bază nu se găseau. După ore petrecute la cozi, se puteau cumpăra doar faimosul salam cu soia şi margarină.

“Salamul cu soia şi margarina erau nişte subproduse, veneau din sărăcie şi din dispreţtul conducătorilor pentru populaţie”, spune nutriţionistul Şerban Damian.

Penuria de alimente din trecut şi lipsa diversităţii au format românilor obiceiuri alimentare aberante, total nesănătoase, care s-au transmis generaţiilor de astăzi.

După Revoluţie, odată cu dispariţia restricţiilor şi cu apariţia diversităţii, s-au creat alte obiceiuri alimentare, la fel de nesănătoase!

Un efect nociv, indirect,  al creşterii bunăstării a fost apariţia sedentarismului. Clasa muncitoare şi-a luat maşină, iar maidanele din jurul blocurilor sunt acum parcări. Copiii sunt prizonieri în apartamente, în faţa tabletelor, computerelor sau a televizoarelor.

Cu toate acestea, România este pe locul 7 la rapiditatea creşterii speranţei de viaţă,  până în anul 2030. O fată care se va naşte atunci în România va trăi, în medie, 81 de ani, iar un băiat 74!

La finalul reportajelor care constituie campania "Copii cu greutate" vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având "cărţile pe masă".

Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN COPII CU GREUTATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI