COPII CU GREUTATE. Dieta minune, o iluzie. Cheia succesului este un regim echilibrat

12 iunie 2017, 19:40

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

La 15 ani, Andrei cântărea 105 kilograme. Ajunsese să mănânce zece sarmale la o masă şi tot nu se sătura.

“Mai voiam. Mă opream că ziceam că nu e normal,  dar creierul meu mai cerea. Mai făcea şi lumea mişto de mine, mă faceau gras, mă întrebau dacă pot să mă joc şi eu cu ei, dacă rezist. Mereu stăteam cu umerii aplecaţi să nu mi se vadă burta, şi era un mod neplăcut. Încercam să mă ascund, dar cu greu”, povesteşte tânărul.

Părinţii l-au înscris într-un program care îmbină sportul, nutriţia şi psihonutriţia. Când a primit lista cu alimentele pe care avea voie să le consume, a avut un şoc. Nu mai avea voie să mănânce nimic din ce consuma înainte.

“M-am întrebat: eu ce pot mânca de aici? Salate… la micul dejun aveam smoothie, aveam cereale, ovăz cu fructe, cu iaurt. Era foarte greu pentru că nu am avut contact cu aceste alimente, cred că niciodată”, îşi aminteşte Andrei.

A început programul anul trecut în luna mai iar până în septembrie, când s-a terminat vacanţa şi s-a întors la şcoală, slăbise 25 de kg.

„Nu m-au recunoscut cei de la şcoală. M-am dus să duc o scutire şi m-a întrebat medicul cine sunt. I-am zis numele şi când s-a uitat acolo, a zis… Wow! 105 kile, ăsta nu eşti tu! Sigur? Ia să te mai măsor o dată! Şi după ce m-a măsurat mi-a cerut şi buletinul ca să fie sigură ca eu sunt”.

Andrei a eliminat mâncărurile prăjite şi a început să consume peşte, legume şi fructe. Valentin Vasile este cel care l-a ajutat. Dar este un caz extrem de rar. În 13 ani de activitate, Valentin a consiliat peste 2.500 de persoane, inclusiv copii şi adolescenţi. Aproape toate au ajuns la el după ce au ţinut 3, 4 diete fără rezultat.

„Se lasă cumva păcăliţi de acest miraj, această iluzie că au rezultate repede, ţinând un număr de zile o alimentaţie foarte restrictivă, hipocalorică şi draconică, din dorinţa lor de a-şi atinge obiectivul sau de a se întoarce la acea greutate optimă de echilibru”, spune Valentin Vasile, specialist în sport şi nutriţie.

Cum să slăbeşti rapid? Scapi de 7 kilograme în doar 7 zile! Dieta care te ajută să slăbeşti în timp ce dormi. Niciodată nu a fost mai uşor. Scapi de 9 kilograme în doar două zile. Sunt câteva din sutele de mii de diete pe care le găsim pe Internet. Par tentante, dar nu cădeţi în capcană!

„Aceste diete minune nu funcţionează. Şi de multe ori sunt foarte proaste pentru sănătate. Au efecte negative. Deci dietele fără carbohidraţi, diete bazate pe proteine sau diete cu pastile minune în mod normal nu vor da rezultate”, avertizează Joao Breda, manager de programe OMS pentru nutriţie şi obezitate.

“Când stăm să ne gândim la resurse şi la soluţii, e nevoie să nu ne gândim că este doar voinţa cea care constituie principalul motor. Stabilitatea emoţională este foarte importantă, climatul familial cald, mediul suportiv, ajutorul fără prejudecăţi din partea celorlalţi, încurajarea în ciuda eşecurilor de a merge mai departe”, precizează psihologul Jeni Chiriac.

Cu ajutorul familiei şi al specialiştilor a reuşit să slăbească şi Andrei 30 de kilograme. Într-un an, viaţa lui s-a schimbat radical. Face sport în fiecare zi, mănâncă sănătos, are mai mulţi prieteni iar o parte din colegii lui şi-au schimbat alimentaţia datorită lui.

La finalul reportajelor care constituie campania „Copii cu greutate” vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având „cărţile pe masă”.

Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite