COPII CU GREUTATE. Consumul de fast-food ar trebui diminuat

13 iunie 2017, 20:58

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

Este o aniversare la fast-food. Copiii nu au mai mult de 5 ani. Părinţii ştiu că produsele nu sunt dintre cele recomandate, dar este cel mai ieftin loc în care le pot organiza celor mici petreceri cu baloane colorate, tort, dans şi animatori. În plus, toţi copiii primesc şi o jucărie.

„Depinde foarte mult de părinţi, cum gestionează ulterior acest fel de petrecere,(…) Copilul percepe ca pe o recompensă, deci nu mai trebuie dus. Ceea ce nu îi oferi tu ca părinte, copilul nu va cere”, spune medicul nutriţionist Simona Tivadar.

De sărbători sau în zilele libere, mulţi părinţi petrec ore întregi cu copiii lor in mall-uri. Mâncarea pe care o aleg, fie şi ocazional, este cea fast-food.

“Amintirile noastre înseamnă emoţii, mai ales cele legate de mâncare. Senzaţia aceea de libertate totală: nu te ceartă nimeni, primeşti un cadou, este un moment de sărbătoare. Atunci, pe parcursul vieţii de adult, de cate ori eşti trist, flămând, supărat, obosit, nutreşti, de fapt, acel sentiment de mi-e bine, pot să mă joc, nu mă ceartă nimeni, şi îl asociezi cu gustul mâncării pe de când erai mic. Şi te duci şi îţi iei acest fast-food”, explică psihologul Jeni Chiriac.

Nu e de mirare atunci, că elevii de gimnaziu se întâlnesc deseori după ore la fast-food-uri. Este un comportament încurajat de cele mai multe ori chiar de părinţi, aceştia motivând că cei mici au un dublu beneficiu: nu rabdă de foame şi, în plus, au un loc sigur în care să-i aştepte până vin ei acasă.

Diana Bulgăreanu a fost un copil supraponderal şi o adolescentă obeză, o clientă frecventă a fast-food-urilor.

Mama ei îşi aminteşte prin ce coşmar a trecut: “Din clasa a treia, a fost şi internată la Parhon, a slăbit 57 de kilograme, şi în clasa a V-a şi a VI-a a luat proportii. Dacă îi dădeam bani, cumpăra dulciuri. Mânca tot ce era în frigider şi se ducea foarte mult la fast-food. Eu am crezut că nu mai ajung să o văd slabă”.

“Acum am 60 de kilograme şi am avut 97. A trebuit să renunţ la dulciuri, la prăjeli, la fast-food. Mi-era ruşine de oamenii care se uitau la mine pe stradă”, mărturiseşte Diana.

Salvarea Dianei a fost un show televizat.

“Altfel nu am putut să o fac să slăbească, am avut mare noroc cu televiziunea care i-a spus că dacă nu stă, trebuie să plătească contractul. Când a ajuns la 70 de kilograme, a slăbit, i-a plăcut “, povesteşte mama Dianei.

Specialiştii ne explică la ce pericole ne expunem copiii.

“Au apărut fetiţe de 5-6 ani care au intrat la ciclu din cauza pieptului de pui care este împănat cu tot soiul de chestii cu hormoni de creştere pentru pui. Mai e şi o prevenţie pe dezvoltarea organelor sexuale secundare foarte importantă. Dezvoltarea penisului, a testiculelor, a pilozităţii puberale nu are loc pentru că apar nişte tulburări hormonale”, spune psihologul Cosmina Peta.

Nu doar mâncarea e nesănătoasă la fast-food-uri. Băuturile sunt considerate de specialişti otrăvuri.

“Am avut mulţi pacienţi tineri, adulţi, diagnosticaţi cu tulburare bipolară, dar care la primul episod de manie psihotică trecuseră, de fapt, printr-o intoxicaţie cu cafea. La 14, 15 ani! S-au intoxicat cu cafea că erau automate în apropierea şcolii, că erau fast-food-uri unde se vindeau nediscriminat băutură dulce cu cafeină în ea şi nu am să-i spun numele, dar este unul dintre cele mai renumite brand-uri din România, care vinde minorilor băuturi care conţin exces de zahăr şi cafeina! Necontrolat, nereglementat, fără o atenţionare din partea statului, în apropierea şcolilor. Şi nimeni nu deschide discuţia ce facem cu copiii care consumă în exces băuturi cu cafeină de la vârste mici. Excesul de cafeină, la un organism în creştere, nu face decât să accelereze un proces prin care se distrug anumite celule şi se dinamitează anumite procese metabolice, explică psihiatrul Gabriel Diaconu.

La finalul reportajelor care constituie campania „Copii cu greutate” vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având „cărţile pe masă”.

Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite