COPII CU GREUTATE. Povestea lui Laurențiu și lupta lui cu kilogramele în plus

14 iunie 2017, 19:08

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

Mă cheama Constantin Laurențiu și am 11 ani. La 6 ani am fost grăsuț. Vreau să continui să slăbesc.

Comuna Ciolpani, satul Piscu. Câțiva zeci de kilometri lângă București, aproape jumătate de oră de mers cu mașina când nu e aglomerat pe DN1. Oamenii trăiesc ca la țară, cu grădini de zarzavaturi și păsări în curte. Aici, timpul are un alt ritm. Și totuși, globalizarea s-a năpustit asupra mediului rural, aducând cu sine surplusul de greutate.

Laurenţiu, 11 ani: „Atunci mâncam prea mult și când tata îmi dădea bani ma duceam la magazin și îmi cumpăram sucuri acidulate și chipsuri.”

Cristina Constantin, mama lui Laurenţiu: „Noi, părinții, n-am conștientizat, am zis că e copil și să-l lăsăm. Și copiii la școala au început să-l facă gras, la medicul de familie când mergeam, la fel ne spunea, că e prea gras și că a luat mai mult în greutate decât trebuie să aibă un copil la vârsta lui”

Oana Popa, fondator „Şcoala de joacă”: „Când l-am cunoscut, Laurențiu era o minge de copil, mai mult se rostogolea decât mergea. Foarte timid, foarte obraznic, dar cu un suflet cât 10.”

Cristina Constantin, mama lui Laurenţiu: „Și azi așa, mâine așa, au mers lucrurile până în momentul când au început durerile de apendicită, am mers la doctor, l-a operat, i-a spus că este foarte gras și trebuie neapărat să slăbească. După operație i-a pleznit puțin acolo și atunci a conștientizat el că e gravă situația și că trebuie să slăbească”.

După operația suferită și problemele post operatorii Laurențiu a conștientizat că trebuie să slăbească. Numai că îi era foarte greu. A început să facă mai mult sport și să frecventeze activitățile organizate de Școala de Joacă, un ONG care, sub umbrela primăriei din Piscu, se ocupă de copii. Ba chiar și-a descoperit o nouă vocație, aceea de actor.

Și totuși, momentul determinant în voința de a slăbi nu apăruse încă. Tentațiile de la chioșc continuau să fie un pericol.

Cristina, mama lui Laurențiu:  Am încercat să-i spunem, dar mă gândeam că poate seamănă cu mama, că mama-i mai plinuță. Dar nu, nu era atât de ambițios până când a întalnit la Școala de Joacă o fetiță pe nume Flori care îi place mult și a zis că trebuie să slăbească pentru Flori. Și atunci mi-a zis: Mama, Flori mi-a zis că sunt gras și trebuie să mai slăbesc.

Între timp, Laurențiu a slăbit. Acum, toată suflarea satului așteapta cu nerăbdare vacanța.

La finalul reportajelor care constituie campania „Copii cu greutate” vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având „cărţile pe masă”.

Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite