COPII CU GREUTATE. Povestea lui Laurențiu și lupta lui cu kilogramele în plus

Satul românesc a devenit locul unde cipsurile concurează cu roșia din grădină, iar sucurile acidulate cu apa rece de izvor. Chiar și acolo unde ai zice că robusteţea este rezultatul traiului în natură, copiii, de fapt, se îngrașă de la magazinul de pe uliţă. La doar 6 ani, Laurențiu devenise obez. Lupta lui cu surplusul de greutate continuă și azi.

14 Iunie 2017, 19:08 (actualizat 14 Iunie 2017, 20:58) |
Copii cu greutate. Povestea lui Laurențiu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

Mă cheama Constantin Laurențiu și am 11 ani. La 6 ani am fost grăsuț. Vreau să continui să slăbesc.

Comuna Ciolpani, satul Piscu. Câțiva zeci de kilometri lângă București, aproape jumătate de oră de mers cu mașina când nu e aglomerat pe DN1. Oamenii trăiesc ca la țară, cu grădini de zarzavaturi și păsări în curte. Aici, timpul are un alt ritm. Și totuși, globalizarea s-a năpustit asupra mediului rural, aducând cu sine surplusul de greutate.

Laurenţiu, 11 ani: "Atunci mâncam prea mult și când tata îmi dădea bani ma duceam la magazin și îmi cumpăram sucuri acidulate și chipsuri."

Cristina Constantin, mama lui Laurenţiu: "Noi, părinții, n-am conștientizat, am zis că e copil și să-l lăsăm. Și copiii la școala au început să-l facă gras, la medicul de familie când mergeam, la fel ne spunea, că e prea gras și că a luat mai mult în greutate decât trebuie să aibă un copil la vârsta lui"

Oana Popa, fondator "Şcoala de joacă": "Când l-am cunoscut, Laurențiu era o minge de copil, mai mult se rostogolea decât mergea. Foarte timid, foarte obraznic, dar cu un suflet cât 10."

Cristina Constantin, mama lui Laurenţiu: "Și azi așa, mâine așa, au mers lucrurile până în momentul când au început durerile de apendicită, am mers la doctor, l-a operat, i-a spus că este foarte gras și trebuie neapărat să slăbească. După operație i-a pleznit puțin acolo și atunci a conștientizat el că e gravă situația și că trebuie să slăbească".

După operația suferită și problemele post operatorii Laurențiu a conștientizat că trebuie să slăbească. Numai că îi era foarte greu. A început să facă mai mult sport și să frecventeze activitățile organizate de Școala de Joacă, un ONG care, sub umbrela primăriei din Piscu, se ocupă de copii. Ba chiar și-a descoperit o nouă vocație, aceea de actor.

Și totuși, momentul determinant în voința de a slăbi nu apăruse încă. Tentațiile de la chioșc continuau să fie un pericol.

Cristina, mama lui Laurențiu:  Am încercat să-i spunem, dar mă gândeam că poate seamănă cu mama, că mama-i mai plinuță. Dar nu, nu era atât de ambițios până când a întalnit la Școala de Joacă o fetiță pe nume Flori care îi place mult și a zis că trebuie să slăbească pentru Flori. Și atunci mi-a zis: Mama, Flori mi-a zis că sunt gras și trebuie să mai slăbesc.

Între timp, Laurențiu a slăbit. Acum, toată suflarea satului așteapta cu nerăbdare vacanța.

La finalul reportajelor care constituie campania "Copii cu greutate" vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având "cărţile pe masă".

Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN COPII CU GREUTATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI