COPII CU GREUTATE. Cât costă obezitatea

28 iunie 2017, 19:55

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIŢIA PENTRU INTRODUCEREA ORELOR DE NUTRIŢIE ÎN ŞCOLI ŞI LUPTĂ ALĂTURI DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII INFANTILE!

Obezitatea este o boală, însă una care declanşează alte numeroase afecţiuni.

„În viaţa de adolescent sau în viaţa de adult, aceştia dezvoltă probleme de sănătate grave. Tulburări ale metabolismului lipidic, acnee, la fete ovar polichistic, tulburări de ciclu menstrual, deci o mulţime de probleme”, spune Ion Niculescu, nutriţionist.

Joao Breda, manager de programe OMS pentru nutriţie şi obezitate: „Consecinţele sunt foarte severe, pentru că obezitatea creşte semnificativ riscul de diabet, creşte riscul de apariţie a cancerului, a bolilor cardiovasculare”.

Pentru părinţii unor copii supraponderali, primele cheltuieli apar în urma analizelor şi investigaţiilor medicale, după care urmează alţi bani pentru tabere de nutriţie sau ore de consultaţii la psiholog şi dietetician.

Cine îşi poate permite, slăbeşte imediat… chirurgical.

„Costurile depind de tehnologia utilizată. Dacă folosim liposucţie clasică, preţurile pornesc de la 1.700 de euro, incluzând tot ce avem nevoie pentru operaţie şi poate să meargă până la câteva mii de euro, în funcţie de numărul zonelor pe care trebuie să le tratăm”, explică medicul Radu Panţuru, chirurg estetician.

Toate aceste costuri ar putea fi evitate prin prevenţie şi politici publice.

“Din păcate, statul nu face nimic pentru diagnosticarea acestor copii. De altfel, obezitatea este subevaluată la noi. Chiar şi colegii noştri specialişti în diabet şi boli de nutriţie nu sunt încurajaţi să se ocupe se aceşti pacienţi, inferent de vârsta lor, că sunt mici sau sunt mari, pentru că accentul este pus pe diabet şi prea puţin pe cazurile de tulburări de nutriţie şi obezitate”, mărturiseşte Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

“Din ce în ce mai mulţi tineri vor deveni obezi din cauza stresului. E ceea ce s-a întâmplat în SUA, a durat 30 de ani ca guvernul să admită că au o epidemie de obezitate. În România, statisticile sunt dezastruoase”, spune psihiatrul Gabriel Diaconu.

Costul suprem pentru persoanele obeze – şi care nu poate fi cuantificat- este chiar… viaţa. Persoanele obeze trăiesc cu opt ani mai puţin decât cele care au o greutate normală.

La finalul reportajelor care constituie campania „Copii cu greutate” vom invita cei mai prestigioşi experţi în domeniu într-o dezbatere având „cărţile pe masă”.

Campania se derulează pe tot parcursul lunii iunie, în Telejurnalul de la ora 19.00, de luni până vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite