Copacii uscați de pe bulevarde, pericol pentru cetățeni. De ce nu sunt tăiați din timp – răspunsul Primăriei Capitalei

4 mai 2022, 19:16

Pe Bulevardul Aviatorilor din cel mai bogat sector al Capitalei sunt zeci de arbori uscați pe sub care se plimbă zilnic mii de persoane, adulți și copii.

Astfel de pericole pândesc trecătorii la tot pasul, în orice colț al Capitalei.

Pe Bulevardul Tineretului din Sectorul 4 al Capitalei, pe o distanță de aproximativ un kilometru, sunt nu mai puțin de 50 de arbori complet uscați.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Primăria Capitalei recunoaște că, de anul trecut și până în prezent, a primit peste 7.600 de cereri de tăiere sau toaletare. A aprobat doar 1.200. Municipalitatea dă vina și pe administrațiile de sector, care spune că răspund de curățarea copacilor.

DRAGOȘ DINCĂ, prof. univ., Administrație Publică: Administrația publică locală ar trebuie să se ocupe și de siguranța cetățeanului și a bunurilor proprietate publică. Faptul că există arbori care reprezintă un pericol pentru cetățeni este o dovadă a lipsei de acțiune a administrației locale.

În alte orașe ale țării, lucrurile se mișcă mai repede. La Bistrița, din peste 200 de arbori pentru care s-a cerut aviz de tăiere, peste jumătate sunt deja retezați. Erau fie bătrâni, fie cu rădăcini la sufrafață și puteau ceda la un vânt puternic.

Bulevardul Republicii este o zonă cu unii dintre cei mai bătrâni copaci din municipiul Bistrița. Arborii care urmează să fie tăiați, pentru că sunt un pericol, sunt deja marcați cu acest semn.

Decizia de tăiere de arbori o ia o comisie de specialiști la Bistrița unde au fost achiziționate și programe de calculator care țin o evidență a arborilor urbani.

Cristian Țetcu, director adj. Direcția de Servicii Sociale Primăria Bistrița: Folosim o aplicație care se folosește des în America, care ne dă posibilitatea de a manageria această resursă. Știm când un arbore are o problemă, știm ce avem de făcut, știm când avem de intervenit.

Fără un astfel de sistem, în Capitală, furtunile sunt cele care fac curățenie. Numai anul trecut, la un singur episod de vreme rea, au căzut 160 de copaci și au avariat 43 de mașini.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă