COP28: Acord istoric între 200 de state pentru reducerea poluării. Activiștii de mediu rămân sceptici

13 decembrie 2023, 12:17

Cele 200 de state care au participat la reuniunea internațională ONU pentru climă au fost de acord cu reducerea treptată a folosirii combustibililor convenționali. Obiectivul oficialilor este acela de a interveni pentru limitarea creșterii temperaturii globale, una dintre cauzele poluării cu gaze.

Anunțul privind acordul a fost făcut de ministrul Industriei din Emiratele Arabe Unite, care este și președintele Conferinței pentru Climă din Dubai.

Ahmed Al-Jaber, preşedintele COP28: Am colaborat pentru un consens. Preşedinţia a ascultat, s-a implicat şi a acţionat. Am promis că îmi voi sufleca mânecile şi am promis că voi fi alături de voi la fiecare pas. Iar voi? Colegi şi prieteni, aţi intervenit, aţi dat dovadă de flexibilitate și aţi pus interesul comun înaintea celui personal.

Un moment important al summitului a fost și anunțul cooperării dintre Statele Unite și China pentru reducerea emisiilor de gaze poluante. Statele Unite și China sunt principalele economii ale lumii, dar și cei mai mari poluatori cu gaze de efect de seră la nivel mondial. Primii pași în acordul dintre cele două superputeri a fost făcut luna trecută, în California, când au fost reluate convorbirile americano-chineze, întrerupte anul trecut.

John Kerry, emisar special al SUA pentru climă: Din fericire, am putut ajunge la un acord între China şi Statele Unite, în condiţiile în care suntem cei mai mari producători de emisii din lume. În mod clar înţelegem cât de important este să găsim cooperare aici. Nici o țară, nici o afacere de nicăieri din lume nu va rezolva singură problema.

Activiștii pentru mediu au rămas însă sceptici, dat fiind unele lacune din textul oficial, care dau loc interpretărilor.

Jean Su, activist de mediu: Pe de altă parte, este un semn bun că lumea rezolvă, în cele din urmă, problema combustibililor fosili, după ce timp de aproape trei decenii de refuz al unui acord. Dar, de cealaltă parte, noul text include lacune grave care vor permite industriei petrolului şi gazului să îşi continue activităţile. Unele dintre cele mai grave lacune se referă la permiterea combustibililor tranziţionali. Acesta este un cod pentru gaz, în numele fals al securităţii energetice.

Proiectul adoptat la reuniunea din Dubai este menit să reflecte consensul celor aproximativ 200 de state ale lumii în vederea încetării erei combustibililor fosili și tranziția spre energia regenerabilă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite