Cooperare în domeniul militar. Airbus și MBDA au semnat acorduri cu IAR Ghimbav și ROMARM

24 august 2017, 21:23

În faţa celor doi preşedinţi, la Cotroceni, s-au semnat două documente de cooperare în industria militară. Airbus Helicopter şi IAR Braşov şi-au reafimat hotărârea de a coopera pentru fabricarea elicopterului H215. Asta în condiţiile în care MAI sau MAPN vor comanda astfel de aparate. Cele două companii parafaseră această colaborare încă de acum 4 luni, însă acum au hotărât să mărească termenul de la 5 la 15 ani.

France Airbus: „Avem elicopterul şi proiectul potrivite pentru România. Pe de altă parte, e clar că elicopterele vechi ale armatei române trebuie înlocuite. Vreau să avertizez România că există sindromul promisiunilor fără fundament, care a fost întâlnit de multe ori prin multe locuri din lume”.

O altă mare firmă cu participaţie franceză, MBDA, a semnat un memorandum cu ROMARM şi Electromecanica, pentru rachete cu rază scurtă şi foarte scurtă.

„Încă de câţiva ani avem discuţii cu Forţele Aeriene, Terestre şi cu Marina. De asemenea, ţinând cont de ce se întâmplă în regiune, cererea trebuie îndeplinită urgent. Am discutat de multă vreme şi cu partenerii industriali. Toate condiţiile sunt îndeplinite şi, dacă toate părţile vor, am putea avea un contract ferm anul viitor.”

Recent, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că va cumpăra de la americani mai multe sisteme de rachete: 7 Patriot şi 54 Himars, în valoare totală de peste 5 miliarde de dolari. De asemenea, în urmă cu o lună, ministrul Ţuţuianu a declarat că anul acesta armata va semna un contract pentru cumpărarea altor 36 de avioane F-16. La începutul lunii, premierul Tudose s-a întâlnit cu reprezentanţii Bell Helicopter şi a discutat despre intenţia armatei de a cumpăra elicoptere de atac.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat pentru următorii 10 ani mai multe proiecte de înzestrare, în valoare de aproape 10 miliarde de dolari.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă