#COOLTURA | „Viaţa trece ca un glonţ. Memoriile unui reporter BBC”, o carte de Dorian Galbinski

27 iunie 2022, 17:49

Dorian Galbinski și-a scris memoriile cu mult nerv, sinceritate și bună credință. Citim nu doar istoria personală a autorului, dar suntem puși în fața unui adevărat document istoric și o pledoarie pentru libertate.

Dorian Galbinski s-a născut în 1944 în România, a trăit în România până la 20 de ani, a emigrat împreună cu familia în Israel și la în 1970 a ajuns în Marea Britanie, fiind angajat printr-un fericit concurs de împrejurări la BBC. Destinul i se împlinește aici, dar așa cum aflăm din carte, el are deja o extraordinară experiență de viață. Apucase să facă, fară multă convingere, un an de facultate la Iași și altul la Tel Aviv. În România lucrase ca ajutor de contabil și învățător. În Israel e înrolat soldat trei ani în armată și participă ca tanchist la Războiul de șase zile. Lucrează la o bancă și e muncitor la o fabrică de jaluzele. Alegerile  le ia pe cont propriu urmărind mereu să-și poată respecta statutul de om liber.

BBC este locul care îl formează fundamental pe Dorian Galbinski. Valorile BBC – spiritul critic, eleganța, moderația – elogiate în subtext de autor, le regăsim în felul în care își conduce viața și opțiunile. Este și locul unor mari prietenii. Sub numele de microfon Dorian Galor, pentru a-și proteja rudele din țară, a petrecut acolo 38 de ani , până la închiderea secției române a prestigioasei instituții.

Marea Britanie îi oferă și privilgiul unor întâlniri extraordinare în calitate de traducător și interpret al guvernului britanic și al Casei Regale. Autorul devine astfel martor direct al istoriei, ca de exemplu: vizita soților Ceaușescu la Familia Regală Britanică . Din numeroasele personalități întâlnite, câteva l-au impresionat cu adevărat.

Memoriile oferă o frescă inedită a mai multe perioade istorice, după cum l-a purtat destinul. Vedem România comunistă a anilor 50-60, Israelul la 18 ani după formarea sa ca stat, Marea Britanie în perioada Războiului Rece și din nou România anilor de tranziție post decembristă. Citim, de exemplu, cât de complicată și plină de încercări era viață pentru o familie de evrei la Constanța și ni se explică de ce majoritatea a ales libertatea.

Titlul deosebit de inspirat, nu doar că este sinteza perfectă a vieții autorului, dar este și o reverență adusă bunicului său. Copil fiind îl întreabă dacă viața trece repede. “Ai să vezi, Dorică, ca un glonț”. Și așa a fost, confirma prin memoriile sale Dorian Galbinski.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite