COOLTURA Spectacolul „(In)dependenţii”, în regia Catincăi Drăgănescu, o radiografie a sectorului cultural independent din România

„(In)dependenţii”, o nouă piesă este pusă în scenă, la Unteatru. Pornind de la sintagma „lucrătorul cultural independent", Catinca Drăgănescu semnează textul şi regia, iar montarea este pe o structură post dramatică. Publicul se poate amuza sau întrista odată cu jocul personajelor. Un joc născut în urma unor povești din sfera spaţiului independent, a oamenilor care sunt pe sau în spatele scenei, provocări și problematici cu care se confruntă. Regizoarea spune că a rezultat un eseu performativ tragi-comic şi onest.

04 Februarie 2022, 19:00 Știrile TVR |

La Unteatru, spectacolul Independenţii în regia Catincăi Drăgănescu ridică problema statutului şi viitorului lucrătorului cultural independent. O categorie de artişti vitregită de absenţa unui cadru legislativ potrivit - pe de o parte, dar şi de lipsa unei viziuni şi a unui sprijin din partea statului pentru sectorul cultural, în general.

„(In)dependenţii” vorbeşte cu autoironie şi umor despre condiţia precară, la limita supravieţuirii, în care se găseşte sectorul cultural independent. Catinca Drăgănescu, regizoare şi producătoare, are ea însăşi o experienţă de mai mult de 10 ani de lucru în acest mediu.

Ideea spectacolului i-a venit Catincăi Drăgănescu urmărind discuţiile din primăvară de la Primăria Capitalei despre repartizarea bugetului pentru instituţiile de cultură. De altfel, toate scenele sunt inspirate de situaţii reale.

Andrei Raicu a compus coloana sonoră şi cântă live în spectacol.

Le vedem performând pe Mihaela Rădescu, una dintre pionierele teatrului independent de la noi, şi Florina Gleznea, tânăra actriţă care a jucat doar în zona teatrului independent.

Spectacolul este o radiografie a luptei permanente a "independenţilor" cu sistemul oficial pentru supravieţuire şi o pledoarie pentru nevoia ca ei să existe.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI