COOLTURA Primul muzeu digital al romanului a fost lansat la Sibiu. Sunt expuse peste 160 de romane din secolul al XIX-lea

Primul muzeu digital al romanului românesc de secol XIX a fost lansat la Sibiu. Peste 160 de romane din acea perioadă au fost scanate și prelucrate digital. A rezultat cea mai complexă bază de date privind literatura română de acum două secole. Surpriza a fost că s-a descoperit, contrar clișeelor, o literatură urbanizată și cosmopolită, departe de universul rural. Baza de date va deveni o secțiune a site-ului revistei Transilvania.

10 Decembrie 2019, 18:14 |
COOLTURA Romanele de secol XIX, digitalizate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Doar 160 din cele 300 de romane apărute în secolul al XIX-lea au fost scanate, prelucrate digital și integrate în noul muzeu.

Restul, tipărite sub forma de foiletoane în ziarele vremii, nu au putut fi reconstituite integral.

Analiza digitală schimbă percepția asupra romanului românesc de secol XIX.

Inițiativa a fost finanțată de Administrația Fondului Cultural Național. A fost sprijinită de muzeul Astra și de Revista Transilvania, care va și publica pe site, la liber, toate PDF-urile acestor romane.

Au lucrat la realizarea acestui proiect studenți la Litere sau specializați în calculatoare. Studenții au primit finanțare pentru a continua proiectul.

Următoarea etapă va fi digitizarea romanelor din perioada 1930-1932.

 

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 10°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 8°C 7°C
CONSTANTA 11°C 7°C
CRAIOVA 18°C 11°C
BRASOV 8°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI