COOLTURA Premiul Goncourt, o tradiție literară de peste un secol. Hervé Le Tellier, laureatul de anul trecut, a explicat cum a venit succesul romanului său, Anomalia

12 noiembrie 2021, 14:19

În România, deși există mai multe premii literare, nu avem o distincție care să suscite atâta entuziasm din partea cititorilor cum o face Goncourt-ul. Nu vine cu vreo sumă impresionantă de bani ca Nobelul, dar prestigiul său determină o explozie a vânzărilor, aducând indirect prosperitatea autorului, adică în jur de 1 milion de euro. Pentru că un volum distins cu Goncourt se vinde în sute de mii de exemplare.

Francezii își onorează această tradiție literară și în fiecare toamnă cumpără, citesc și schimbă păreri despre cartea recompensată. Premiul nu înseamnă doar propulsarea unui autor, ci și un eveniment benefic pentru întreaga industrie de carte din Franța, îi ajută și pe librari, și editurile. O mică editură care publică un Goncourt, de pildă, poate să functioneze ani buni numai cu banii încasați din vânzarea romanului premiat.

Înființat în 1903 de scriitorii Edmond și Jules Goncourt, premiul a fost câștigat de-a lungul timpului de nume prestigioase ca Marcel Proust, André Malraux, Simone de Beauvoir sau Marguerite Duras.

În continuare, în fața publicului român, laureatul de anul trecut Hervé Le Tellier explică secretele romanului său, Anomalia, care, pe fondul pandemiei, a avut parte de vânzări spectaculoase.

Biografia lui arată un traseu sinuos spre literatură. Matematician de formație, Le Tellier are un doctorat în lingvistică, a fost și jurnalist, și critic culinar, a scris și poezii, și proză scurtă, și teatru, și romane. Din 2019 prezidează un insolit grup literar, Oulipo, înființat încă din anii ’60. Membrii acestui atelier de literatură potențială scriu impunându-și anumite constrângeri formale. E celebru exemplul lui Georges Perec, care a scris un roman fără să folosească litera „e”. Dar latura oulipiană a lui Hervé Le Tellier e de altă natură. Se manifestă prin complicitatea cu cititorul căruia-i livrează tot felul de referințe literare și culturale.

Interviul cu Hervé Le Tellier, în secțiunea VIDEO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă