COOLTURA Pledoarie pentru romanul polițist. Francezul Antonin Varenne, autor multipremiat de romane de suspans, la București

18 mai 2018, 19:19

În Franța, romanul polițist are priză la public – se dau premii în domeniu, autorii sunt niște vedete literare cunoscute.

Antonin Varenne s-a apucat de scris romane de suspans acum 12 ani, după o viață de aventurier. A călătorit prin toată lumea, inclusiv în locuri exotice, și a lucrat în construcții, deși are o diplomă în filosofie.

Definește romanul polițist drept „o literatură care coduri proprii, câteva lucruri fixe”, în care scopul e tocmai să depăşeşti convenţiile.

Trei dintre cărțile lui Antonin Varenne sunt premiate, iar cea proaspăt apărută în românește, „Calea răzbunării”, ne arată o poveste care se petrece pe la 1860, în Birmania, Londra și America. Eroul e un militar convertit în polițist. Sherlock Holmes, Hercule Poirot  sunt personaje celebre, dar n-o să găsim un erou fetiș la Antonin Varenne, ci mai degrabă o anumită tipologie.

„N-am vrut niciodată să am un personaj recurent, dar explorez mereu acelaşi tip psihologic. (…) Mai degrabă în tradiţia americană de băiat dur, nu prea vorbăreţ, musculos. Mai nou mă concentrez asupra unor personaje mai puţin inteligente, tipi care nu reflectează prea mult şi care ajung să se confrunte cu probleme care-i obligă să-şi pună întrebări”, mărturisește Varenne.

Unul dintre numele importante ale literaturii de suspans de la noi e George Arion, creator de personaj. Detectivul lui e jurnalistul Andrei Mladin. Îl lansa în anii ’80, în „Atac la bibliotecă”, apare și în cel mai recent roman al său, „Maestrul fricii”.

George Arion face o pledoarie pentru romanul polițist, care nu se prea citește în România și nici nu are parte de atenția criticii.

După ’90 putem vorbi de câteva nume impuse, cum ar fi Stelian Țurlea, Adrian Onciu, Eugen Ovidiu Chirovici, Caius Dobrescu și, mai nou, Stelian Tanase.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite