COOLTURA Patrimoniul cultural al orașului Liov, în pericol din cauza bombelor rusești. Orașul este considerat capitala culturală a Ucrainei

Arhitectura orașului Liov
Arhitectura orașului Liov
8 aprilie 2022, 16:18

Cu numeroasele sale clădiri medievale sau datând din perioada habsburgică, Liovul este unul dintre cele mai frumoase orașe din Ucraina.

Statistica arată că mai mult de jumătate dintre monumentele vechi ale Ucrainei sunt concentrate acolo. Centrul istoric al Liovului a fost, de altfel, inclus în patrimoniul UNESCO.

Perspectiva distrugerii lui de bombele ruseseşti îi îngrozeşte pe locuitorii orașului.

Nu pot să-mi imaginez că s-ar putea întâmpla aşa ceva.

Pentru cultura noastră asta ar fi o mare problemă.

Localnici, artiști şi voluntari încearcă să protejeze, cu mijloace improvizate, statuile, muzeele, galeriile, bisericile din oraş.

Anatol, artist: Învelim statuile în hârtie şi plastic.

Şi la Muzeul Naţional din Liov – care adăpostește cea mai mare colecție de artă sacră din Evul Mediu din Ucraina  – exponatele au fost împachetate şi transportate în adăposturi din oraș.

Ihor Kozhan, curator la Muzeul Naţional din Liov: Am început să împachetăm şi să mutăm aceste relicve când a început criza. Acum, suntem gata. Sperăm să le păstrăm mai bine pentru generaţiile următoare.

Muzeul Național din Liov a fost construit în 1905. Nicio lucrare nu a trebuit să fie mutată într-un adăpost până acum.

Lilia Onyschenko-Shvets, şefa Departamentului Protecţia Monumentelor din Primăria Liov: A fost ceva neaşteptat. Liov a supravieţuit erei sovietice. Este un şoc, nu doar pentru moştenirea culturală, ci pentru vieţile noastre. Nu m-am gândit niciodată că va trebui să trăiesc aşa.

Liovul este cel mai mare și important oraș din vestul Ucrainei. A fost înființat de cneazul Halici în 1256, ulterior a aparținut Poloniei, a fost cucerit de cazaci și de suedezi, a făcut parte din Imperiul Habsburgic, și din Uniunea Sovietică.

Țările Române, în special Moldova, au avut legături comerciale și culturale strânse cu Liovul în Evul Mediu. Piața centrală și cele 44 de case superbe care o înconjoară, biserica armenească, catedrala latină, opera, sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute repere istorice și culturale ale orașului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă