COOLTURA „Nichita. Poetul ca și soldatul”. Mitologia din jurul lui Nichita Stănescu, adusă în lumina adevărului istoric și literar

29 aprilie 2022, 20:21

În jurul lui Nichita Stănescu s-a creat o adevărată mitologie, pe care o întrețin nenumărate interviuri, înregistrări TV și anecdote ale celor care i-au fost aproape.

Din toate aceste povești și documente, din opera scrisă a poetului, Bogdan Crețu reînvie modelul existențial și de performanță pe care l-a reprezentat Nichita Stănescu, un om pentru care literatura a însemnat totul.

Două puncte care suscită eventuale explicații din partea oricărui biograf sunt relația poetului cu alcoolul, mergând până la autodistrugere, și comportamentul destul de ambiguu în raport cu regimul comunist.

Un om cu o carismă extraordinară, Nichita Stănescu a coagulat în jurul său semenii până într-atât, încât ajunsese să-și ducă existența în fața unei permanente asistențe. Ultima soție povestește în interviuri cum își trăiau viața de familie mereu cu oaspeți în casă.

Ca scriitor, Nichita Stănescu și-a reinventat formula de-a lungul volumelor sale, are o operă inegală, dar rămâne unul dintre marii noștri poeți.

De la criticul Bogdan Crețu avem pe viitor și promisiunea unei monografii complete dedicate poetului, care să vină ca o completare a studiilor precedente și a biografiei romanțate scrise acum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite