COOLTURA Lucrări regăsite ale ilustratorului articolelor lui Arghezi, marele pictor Francisc Şirato, expuse la Muzeul Literaturii

Emisiunea "Cooltura" pune o lumină pe expoziţia "Tudor Arghezi, tipograf şi ziarist", de la Muzeul Literaturii din Capitală. Existau la Mărţişor, pe domenul scriitorului, mai multe plăci tipografice de zinc, care nu fuseseră cercetate. Odată imprimate, s-a descoperit că erau desene semnate de marele pictor Francisc Şirato, pentru revista "Cronica".

20 Iunie 2020, 16:49 |
Expoziție cu desenele lui F. Șirato
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Figuri de politicieni, desene ironice sau metaforice, lucrările lui Francisc Șirato ies la lumină după aproape un secol.

Reprezintă ilustrațiile artistului pentru articolele lui Tudor Arghezi la revista "Cronica", din anii 1915-1916.

Cele peste 200 de plăcuțe de zinc cu desenele lui au fost tot timpul la Mărțișor, depozitate probabil după ce Tudor Arghezi și-a văzut tipografia naționalizată de comuniști. Au valoare de document!

Imaginile prezentate în expoziție pot fi accesate, în format electronic, pe site-ul MNLR, la categoria EXPOZIȚII ON-LINE – https://mnlr.ro/tudor-arghezi/.

Acolo puteți afla detalii despre activitatea publicistică a lui Tudor Arghezi, dar și despre pasiunea sa pentru tipografie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 21°C
IASI 20°C 14°C
CLUJ 15°C 12°C
CONSTANTA 17°C 17°C
CRAIOVA 19°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI