COOLTURA Interviu cu regizoarea Lucia Chicoş, laureată la Cannes cu premiul al treilea la secțiunea "Cinefondation". Cum a ajuns un film pentru licență să fie premiat la un mare festival internațional

La emisiunea "Cooltura" o cunoaștem pe tânăra regizoare Lucia Chicoş, laureată anul acesta la Cannes, cu premiul al treilea la secțiunea "Cinefondation", cu scurtmetrajul "Contraindicaţii". Decernarea premiilor pe Croazetă s-a decalat din cauza pandemiei, iar festivalul a avut o mini-ediție de 3 zile în această toamnă. Filmul Luciei Chicoş surprinde tensiunea subtilă, relaţia complicată dintre o mamă şi o fiică. Secţiunea "Cinefondation", unde a fost prezentat, e dedicată scurtmetrajelor studenţeşti, iar din 1998, de când există, reprezintă o veritabilă pepinieră de noi talente.

05 Decembrie 2020, 17:02 |
Lucia Chicoș, premiată la Cannes, invitată la Cooltura
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Lucia Chicoş are 22 de ani și e masterandă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Scurtmetrajul "Contraindicații", premiat la Cannes acum și anul trecut la Festivalul studențesc "Cinemaiubit", e filmul ei de licență.

Un început de drum cu dreptul, s-ar zice.

Scurtmetrajul "Contraindicații" are în distribuție două actrițe importante. Nicoleta Lefter și Maria Ploae joacă o fiică și o mamă care locuiesc împreună, dependente și emoțional una de cealaltă. Punctul de tensiune, surprins în film, arată indecizia fiicei de a-și accepta divorţul. Copleșită de emoție, ea ajunge să facă un atac de panică, dar nu-i poate spune nimic din ce-o frământă mamei.

În film, totul se petrece într-un mic apartament aglomerat cu mobile vechi, creat în întregime pe platoul de filmare, iar cadrele sunt în așa fel gândite încât să dea senzația de tensiune, de claustrare.

Pentru Lucia Chicoș, cinematografia e un mod de a înțelege lumea.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 16°C
IASI 13°C 13°C
CLUJ 14°C 12°C
CONSTANTA 16°C 15°C
CRAIOVA 20°C 15°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI