COOLTURA Cum văd doi maidanezi Bucureștiul și Viena. "Miroase a paradis", un DOGumentar semnat de un antropolog și un artist vizual

"Miroase a paradis" e un documentar semnat de un antropolog, Alexandru Bălășescu, și un artist vizual, Ovidiu Anton. Vedem două lumi, Viena și Bucureștiul, prin ochii a doi câini - un câine austriac venit în vizita în capitală, care ajunge să vagabondeze, și un maidanez adoptat la Viena. O încercare de antropologie.

27 Martie 2021, 16:35 Știrile TVR |
Miroase a paradis, un DOGumentar disponibil online
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Forumul Cultural Austriac Bucureşti are bucuria să prezinte, pentru prima oară în proiecţie naţională, DOGumentarul "Miroase a Paradis", de Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu, o parabolă cu tâlc și ironie subtilă, departe de orice evidenţe şi aşteptări, despre comparaţiile între "noi şi ei" - oameni, animale, condiţii, ţări etc.

Filmul va fi disponibil între 22 martie 2021, ora 18.00, şi 28 martie 2021, ora 23.00, pe site-ul Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

"Miroase a Paradis" pune faţă în faţă doi câini, două orașe, două voci: una feminină şi una masculină.

Pe de o parte, avem un câine fără stăpân din Bucureşti, adoptat de o familie vieneză, integrat într-un sistem confortabil, dar şi foarte reglementat. De cealaltă parte se află o cățeluşă din Viena, care soseşte "în vizită" în capitala României, împreună cu proprietarii ei. Profitând de neatenţia acestora, animalul fuge și dispare "în jungla urbană a societăţii post-socialiste", învăţând un nou mod de viaţă, cu alte constrângeri şi libertăţi.

"Aceste povești sunt spuse din perspectiva animalelor și sunt însoţite de comentarii, explicaţii și speculații filozofice privind relaţiile între câine și om, dar și alte teme precum exilul, migrația, identitatea, planificarea urbană și structurile de putere politică. Antropomorfizarea, atribuirea unor caracteristici umane unei alte fiinţe animale sau vegetale este o încercare artistică de a dizolva granița dintre om și animal și de a crea o formă de coexistență care anulează ierarhiile împământenite în relația dintre cei doi", explică Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu.

Proiectul "Miroase a Paradis" a fost câştigătorul competiţiei "Create Your Bucharest", organizată în 2015 de către MAK (Muzeul vienez de Arte Aplicate), în cadrul primei ediţii a "Vienna Biennale".

"Explorarea istoriei Bucureștiului contemporan prin istorisirea unor fragmente din viețile contrastante a doi câini urbani este un mod neobișnuit de elocvent, incisiv și original de a aborda problemele critice și adesea dureroase ale societăţilor contemporane", arată cei cinci membri ai juriului în argumentarea deciziei lor unanime.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 31°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 29°C 29°C
BRASOV 29°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI