COOLTURA „Citesc, deci gândesc” – pledoaria scriitorilor pentru lectură. „Citim pentru că, de fapt, nu ne ajunge lumea în care trăim”

2 martie 2018, 18:44

Scriitorii Doina Ruşti, Dan Lungu şi Liliana Corobca s-au întâlnit pentru a citi scurte pasaje din propriile cărţi. Asta pentru a determina un număr cât mai mare de tineri, şi nu numai, să citească.

Se vorbește despre cariera de cititor. Se spune că această carieră este cu atât mai lungă și mai bogată dacă în copilărie părinţii au citit seara copilului. Ăsta e actul fundamental. (…) Cred că lectura efectiv ne face fiinţe umane, în sensul că devenim umani dacă suntem culturali, devenim ființe culturale. Ne construim personalitatea, ne construim pe noi înşine, şi în acelaşi timp cred că ne construim și ca fiinţe sociale, în sensul că prin lectură experimentăm vieţile altora – Dan Lungu.

Doina Ruşti: Citim pentru că de fapt nu ne ajunge lumea în care trăim şi vrem neapărat să intrăm în altă atmosferă, în alte universuri, iar cititul este cea mai ieftină dintre căile evadării şi atunci zic eu că asta ar fi pentru mine motivaţia cititului. (…) Acasă, în intimitate, cu cartea deschisă, deja nu numai că mi se deschid toţi ochii ăia interior, dar ajung în nişte lumi pe care, nu știu, mi-a fost şi frică să le doresc până atunci şi citind, practic, frica asta se spulberă. Asta se întâmplă în timpul lecturii”.

Asociația „Freedom Smile” își propune prin proiectul „Citesc, deci gândesc” să extindă pledoaria pentru lectură.

Va organiza în acest scop întâlniri cu scriitori în școli și biblioteci din toată țara.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite