COOLTURA "Cele mai frumoase zile ale tinereţii mele" - jurnalul Anei Novac, dramatizat la Teatrul Evreiesc de Stat. O premieră între două închideri ale sălilor

Multe teatre au venit cu noutăţi în aceste săptămâni. O premieră de la Teatrul Evreiesc din Bucureşti s-a ţinut între două închideri ale sălilor. "Cele mai frumoase zile ale tinereţii mele" e o dramatizare de Liana Ceterchi, după jurnalul Anei Novac, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz.

24 Octombrie 2020, 17:04 |
Jurnalul Anei Novac, dramatizat la Teatrul Evreiesc de Stat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ana Novac, pe adevăratul ei nume Zimra Harsányi, născută la Dej, a fost deportată în 1943 la Auschwitz, pe când avea 15 ani.

În lagărul de concentrare, tânăra a reușit, caz unic, să-și scrie memoriile, pe viu, în timp real. Experiența ei amintește de cea a Annei Frank, care a ținut un jurnal în timp ce se ascundea de naziști în Olanda ocupată.

Ana Novac a avut șansa de a supraviețui lagărului de concentrare. "Azi sunt convinsă că numai datorită jurnalului am supraviețuit. (...) A fost un mod de a supraviețui supraviețuirii", scria mai târziu Ana Novac.

Jurnalul, publicat pentru prima data în Ungaria, în 1966, a fost dramatizat acum de Liana Ceterchi, într-un spectacol care explorează grozăviile Holocaustului.

Maia Morgenstern joacă rolul Anei Novac.

Premiera, programată în apropierea Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului - 9 octombrie, când, în 1941, a început deportarea evreilor și a romilor, s-a desfășurat cu spectatori în sală, dar și online, într-o perioadă confuză pentru lumea artistică din cauza pandemiei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 11°C 16°C
CLUJ 12°C 14°C
CONSTANTA 16°C 15°C
CRAIOVA 13°C 14°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI