COOLTURA „Cele mai frumoase zile ale tinereţii mele” – jurnalul Anei Novac, dramatizat la Teatrul Evreiesc de Stat. O premieră între două închideri ale sălilor

24 octombrie 2020, 17:04

Ana Novac, pe adevăratul ei nume Zimra Harsányi, născută la Dej, a fost deportată în 1943 la Auschwitz, pe când avea 15 ani.

În lagărul de concentrare, tânăra a reușit, caz unic, să-și scrie memoriile, pe viu, în timp real. Experiența ei amintește de cea a Annei Frank, care a ținut un jurnal în timp ce se ascundea de naziști în Olanda ocupată.

Ana Novac a avut șansa de a supraviețui lagărului de concentrare. „Azi sunt convinsă că numai datorită jurnalului am supraviețuit. (…) A fost un mod de a supraviețui supraviețuirii„, scria mai târziu Ana Novac.

Jurnalul, publicat pentru prima data în Ungaria, în 1966, a fost dramatizat acum de Liana Ceterchi, într-un spectacol care explorează grozăviile Holocaustului.

Maia Morgenstern joacă rolul Anei Novac.

Premiera, programată în apropierea Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului – 9 octombrie, când, în 1941, a început deportarea evreilor și a romilor, s-a desfășurat cu spectatori în sală, dar și online, într-o perioadă confuză pentru lumea artistică din cauza pandemiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite